Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Rècord de classes confinades en els col·legis

Per primera vegada se superen els 1.000 grups d’Infantil i de Primària en quarantena - Una de cada quatre escoles té alguna aula sense presencialitat

Aula d’un col·legi de València.

Pràcticament un de cada quatre col·legis valencians té alguna classe en quarantena. Les autoritats sanitàries han determinat que la setmana passada va concloure amb un total de 1.002 grups de 470 centres educatius confinats. Això vol dir el 24 % de les escoles de la Comunitat Valenciana, segons l’últim balanç que hui ha fet públic la Conselleria d’Educació, com cada dilluns.

Aquesta xifra és la més elevada de la pandèmia i des que es va reprendre la presencialitat en l’ensenyament el mes de setembre del curs 2020-21, en consonància amb el volum de la sisena onada, amb un nombre de contagis no vist fins ara en només un mes.

En aquest context, en els col·legis s’han superat els confinaments d’ara fa un any, moment en què s’havien registrat, fins ara, les xifres més altes, 984 aules tancades de 481 centres, també després de Nadal.

Aleshores, en 2021, la pitjor setmana va ser la del 18 al 22 de gener —per la “ressaca” nadalenca—, encara que amb un protocol més restrictiu que l’actual, que es va modificar i flexibilitzar a principis de mes. Abans es confinava un grup d’escolars per complet quan apareixia el primer positiu en una aula, però ara això no ocorre fins que es confirmen 5 casos (o l’equivalent al 20 % del grup).

En un principi, les noves mesures van contindre el nombre d’aules tancades en la setmana de la reincorporació a les classes, la del 10 de gener, però posteriorment els confinaments en els col·legis (no es fan per grup a partir de Secundària) es van disparar.

Ara, els 1.002 grups sense presencialitat que s’han notificat hui superen aquest registre i en són 101 més que la setmana passada, fins ara el pitjor balanç del 2021-22, quan Educació va informar de 903 aules de 422 col·legis sense classe.

No obstant això, la Conselleria d’Educació valora que, durant l’última setmana de gener, el 97,5 % dels grups han seguit les classes presencials “sense que s’haja presentat cap incidència”, i que el 76 % dels centres educatius “té totes les seues aules en funcionament”.

Sense un gran augment de contagis

El que no ha variat pràcticament i pot ser un senyal, almenys, d’estabilització dels contagis és que el percentatge de professorat i d’alumnat no ha variat en excés.

Romanen a casa el 6,5 % de l’alumnat (quasi 51.200) i el 4,5 % del professorat (més de 3.200); aquests percentatges eren, la setmana anterior, del 6,3 % i el 4,7 %, respectivament.

D’aquests percentatges, segons Educació, el 3 % del professorat i el 3,2 % dels escolars són positius i tenen covid-19, mentre que la resta fan quarantena per diferents motius (per exemple, entre els xiquets i xiquetes, si només tenen una dosi).

Una situació “aclaparadora”

Del total de 1.002 grups confinats, només durant els cinc dies de la setmana passada, els equips directius de 197 centres van haver de tancar 469 grups, seguint els protocols i les instruccions d’Educació i de Sanitat.

Per contra, es van desconfinar 370 grups de 149 centres educatius i romanen encara confinats, de setmanes anteriors, 533 grups de 273 centres.

Joaquina Barba, presidenta de l’Associació de Directores i Directors d’Infantil i Primària (Adip-PV), reconeix que la situació en els col·legis és “aclaparadora” i canvia “d’un dia a un altre”, tant pels contagis entre l’alumnat com del professorat, o de docents que no poden acudir a treballar perquè han de cuidar els seus fills en quarantena.

“És un degoteig constant”, reconeix. “Estem molt cansats, encara que en els col·legis intentem seguir amb el ritme normal, els tallers, les activitats, etc. i en espera de la segona dosi de la vacunació infantil”, explica Barba.

Canals de la Generalitat per a resoldre dubtes

Cal recordar que les famílies poden informar-se sobre les mesures de seguretat establides en els centres educatius en el web aulasegura.es. El portal inclou els protocols de seguretat, higiene, protecció i gestió de casos establits en els centres educatius per a fer front a la covid-19 i respon a preguntes freqüents que es formulen. A més, disposa del centre d’atenció telefònica 900 300 555.

Compartir el artículo

stats