Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cullera demana als locutors d’À Punt que pronuncien bé les vocals obertes

La proposta, aprovada per tots els grups, va partir de Compromís

L’autor de la moció, Manel Joan Arinyo

L’Ajuntament de Cullera ha aprovat en la sessió plenària corresponent al mes de febrer una moció presentada per Manel Joan Arinyo, regidor de Compromís, que reclama a la ràdio i televisió autonòmica una millor pronunciació de les vocals obertes per part dels locutors de la cadena À Punt.

Manel Joan va argumentar que “diàriament es pot comprovar que molts locutors d’À Punt, tant de la ràdio com de la televisió, no pronuncien ni la e ni la o obertes, sinó que fan aquestes vocals sempre tancades”.

A continuació, el regidor nacionalista va passar a enumerar unes cent paraules que tenen aquesta pronunciació anòmala com govern, preu, reforç, robot, Bèlgica, vora, divendres, respondre, negoci, perdre, mel, cel, hores, homes, dones, pobres, estèrils, història, competències, parròquia, acord, vora, polèmica, trajecte, quimera, hivern, somni, guerra, pandèmia, gol, terra, set (7), nou, deu, sort, presència, consciència, independència, paciència, tort/torta, mòbil, electrònic, fora, prova, nou/nova, cert, força, molla, mort, soca, porta, porc/porca, son (tindre), òrbita, pondre, foc, gel, cor, hora, record, vol...

Manel Joan va qualificar la situació de “terrible” i va posar en dubte que “hi haja en el món una altra societat en què es permeta que els locutors de la ràdio i de la televisió públiques del lloc no parlen adequadament la llengua oficial”.

Per aquest motiu, l’ajuntament cullerà va acordar elevar un prec a la Generalitat Valenciana, a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i a les universitats perquè, “amb la seua autoritat, intervinguen per a solucionar aquest problema”.

Compartir el artículo

stats