Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Preu de la llum

Facua demana a Sánchez que no pose més excuses i fixe un màxim a les tarifes elèctriques

L’associació considera “desafortunada” l’afirmació del president que els preus de l’energia són “responsabilitat única de (Vladimir) Putin”

El president del Govern, Pedro Sánchez.

L’associació de consumidors Facua ha reclamat aquest dijous al president del Govern, Pedro Sánchez, que “no pose més excuses” i decidisca si “intervé” de manera “contundent” les tarifes elèctriques per a defensar els consumidors.

El secretari general de Facua, Rubén Sánchez, considera “desafortunada” l’afirmació de Pedro Sánchez que els preus de l’energia són “responsabilitat única de (Vladimir) Putin”, segons va dir ahir al Congrés dels Diputats, i ha replicat que el fet que “paguem fins a 700 euros per cada megavat hora d’electricitat eòlica, solar, nuclear o hidràulica es deu al fet que la regulació del sector és una autèntica estafa”.

“Prou d’excuses. Brussel·les justifica intervindre els elevadíssims preus del sector elèctric”, ha clamat el dirigent de l’associació, que ha defensat en un comunicat que 50 euros per megavat hora (mWh) ha de ser el màxim.

“O s’imposa aquesta xifra en la subhasta o s’obliga les elèctriques que no cremen gas a retornar tot el que la supere. A qui defensarà aquest govern?”, s’ha preguntat.

Amb la fórmula reivindicada per Facua, totes les tecnologies serien retribuïdes a preus molt superiors als seus costos de producció, excepte les centrals tèrmiques, a les quals, a posteriori, el sistema podria compensar-los les pèrdues afegint marges de benefici raonables, però allunyats de l’especulació, ha defensat.

L’associació recorda que des del passat 6 de juliol, una resolució de la CNMC permet que les elèctriques oferisquen l’electricitat a preus que podrien arribar als 3.000 euros per mWh.

Es tracta de la resolució de 6 de maig de 2021, per la qual s’aproven les regles de funcionament dels mercats diari i intradiari d’energia elèctrica per a l’adaptació dels límits d’oferta als límits de cassació europeus.

En aquella data es va modificar el màxim de 180 euros que estava vigent des de 1998 i, dos mesos després de l’aprovació d’aquest canvi regulador, les elèctriques van superar per primera vegada el màxim de 180 euros i han anat batent rècords en els últims mesos, fins als 700 euros de dimarts passat a les 20.00 hores, el màxim fins hui.

El dirigent de la Facua també ha lamentat les declaracions de l’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, que va fer ahir una crida perquè els ciutadans europeus abaixen la calefacció de les seues cases.

De tallar el brutal augment de beneficis de les elèctriques no diu res. Del salari de 36.000 euros al dia del president d’Iberdrola mentre la llum pujava l’any passat, tampoc”, ha criticat.

Compartir el artículo

stats