Energia

Nou rècord: abril es convertix en el mes amb el preu més barat de la història del mercat elèctric

El cost mitjà del megawatt-hora descendix fins als 13,67 euros en un mes en què més de la mitat de les hores van tindre un preu zero o negatiu

Arxiu - Imatge de recurs d'una factura d'electricitat.

Arxiu - Imatge de recurs d'una factura d'electricitat. / EUROPA PRESS - Arxiu

Sara Ledo

Sara Ledo

Nou rècord. Abril de 2024 finalitza com el mes amb la llum més barata de la història, segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric (OMIE). El cost de l'electricitat en el mercat majorista es va situar de mitjana en els 13,67 euros per megawatt-hora, un 20 % menys que el febrer de 2014, que havia sigut el mes més assequible fins a la data a un preu de 17,12 euros, i un 32,5 % més barat que al març.

La baixa demanda, així com una generació hidroelèctrica en màxims històrics, una eòlica potent i la cada vegada més present energia fotovoltaica expliquen la caiguda dels preus en un mes en què el 55 % de les hores van marcar un preu zero o negatiu. 

El mes va començar donant algunes pistes. Va ser el dilluns 1 d'abril quan per primera vegada es va registrar un preu negatiu en el mercat espanyol. En concret, van ser tres hores, entre les 14 i les 17 hores, quan el mercat majorista va marcar un import per davall de zero. Des d'eixe dia i fins a este dimarts es van registrar un total de 99 hores a preu negatiu i 290 a preu zero.

Eixe enfonsament de l'electricitat ha coincidit amb la pujada d'impostos de la factura. A més de l'IVA, que es va mantindre en el 21 % per segon mes consecutiu, l'Impost Especial sobre l'Electricitat va pujar del 2,5 % fins al 3,8 %, i l'Impost sobre el Valor de la Producció de l'Energia Elèctrica (IVPEE), fins al 5,25 %. Però això no ha evitat que la d'este abril siga també la factura més baixa de la història. 

Així, un consumidor tipus de tarifa regulada --amb 4,4 quilowatts de potència contractada i un consum de 3.500 quilowatts-hora a l'any-- pagarà menys de 45 euros per la factura d'abril, per davall dels 49,9 euros del mes anterior i dels 49 euros de febrer de 2021, que tenia el privilegi de ser el rebut més barat fins a la data, segons els càlculs de l'expert en energia Francisco Valverde.

Tendència baixista

Es consolida, així, la senda descendent dels preus de l'electricitat, després d'uns anys d'enormes pujades per la guerra d'Ucraïna. Al gener, el valor mitjà va ser de 74,1 euros; al febrer, de 40 euros, i al març, de 20,28 euros. Però eixa tendència podria canviar en els pròxims mesos, d'acord amb el mercat de futurs que marca 29 euros per a maig; 43,50 per a juny; 63,85 per a juliol; 64,59 per a agost; 73,96 per a setembre, i 74,25 per a octubre, segons les dades publicades per l'operador OMIP. En este mercat, elèctriques i traders compren i venen electricitat amb lliurament en un termini establit (en este cas mesos), motiu pel qual s'utilitzen com una aproximació dels preus esperats pel sector.

En cas de mantindre's el nivell que anticipa el mercat de futurs, això suposaria la tornada de l'IVA del 10 % a la factura de la llum a partir d'agost. En el seu decret de mesures antiinflació aprovat el passat 27 de desembre, el Consell de Ministres del Govern va establir que si el preu de l'electricitat en el mercat majorista es mantenia per damunt dels 45 euros per megawatt-hora de mitjana, el mes següent aplicaria un IVA del 10 % sobre la factura. Si es desplomava per davall del llistó dels 45 euros, entraria en joc l'IVA original del 21 %, com ocorrerà al maig, per tercer mes consecutiu després de finalitzar abril a 13,67 euros. 

Suscríbete para seguir leyendo

TEMAS