Has iniciat el teu últim camí cap a Ítaca a bord del Ri-Ros. Travessant la Mediterrània amb l’aire de llevant, gregal i tramuntana notant en la pell la sal. Bon viatge per als guerrers, deia Lluís Llach, que al seu poble són fidels, afavoreixi el Déu dels vents el velam del seu vaixell.

Vicente Ribes (Sagunt, 1934-2020) va ser perit i professor mercantil. Títols que va obtindre combinant estudi i treball, com no, en la factoria d’Alts Forns i tal com ho van fer molts altres fills de productors. Donada la seua formació i estudis va realitzar de manera professional molts viatges per terra, mar i aire. Per mar va navegar en un vaixell mercant en qualitat de sobrecàrrec des de Castelló fins a l’Aràbia Saudita, passant pel Canal de Suez.

Cada volta que visitava l’Ajuntament de Sagunt recordava com li va quedar marcat en la seua ment quan tan sols tenia 10 anys la lectura de on es podia llegir que la ciutat de Sagunt va ser fundat 800 a.C. per una colònia procedent de l’illa grega de Zakynthos. Hui 3.000 anys després, es continua tenint molt present a aquesta ciutat. I és per això que a Vicente Ribes li devem moltes coses, una d’elles és que va ser l’ambaixador de Sagunt amb Zakynthos en 2009 quan, junt a un grups d’amics, va navegar des de la seua ciutat a la illa hel·lena per tal de començar un agermanament.

El Capità Ribes i la seua tripulació varen ser rebuts en honor de multituds, com si foren germans, i varen recollir una olivera com a símbol d’amistat entre els dos poble. Eixa olivera simbolitzava la unió del poble valencià i el grec, tornant a ressorgir la llegenda de la fundació de la ciutat de Sagunt, hui en dia està plantada en la Plaça Cronista Chabret.

Segons conten els escrits més concretament un poema llatí, el de Silo Itàlico descriu l’origen de la ciutat de Sagunt, i cal pensar que és ací on es barreja la mitologia i la poesia que ens descriu una possible història real. Aquest cavaller romà ens conta que Sagunt va ser fundada per Hèracles on ell i el seu amic Zakynthos varen alçar les muralles de pedra, i on està soterrat aquest últim mort per la picadura que li va propinar una serp a la gola.

El que no és una llegenda és que després de la aventura pel Mediterrani del nostre Vicente Ribes, en 2012 l’Ajuntament de Sagunt nomena un carrer amb el nom de Zakynthos i que en 2018 se firmara un protocol d’agermanament entre les dos ciutats Sagunt i Zakynthos fomentant la funció de reforçar la unió entre els membres de la Unió Europea i dona moltes oportunitats en els camps de l’educació, de la cultura, del turisme.

Vicente, per tant, és d’un d’eixos ciutadans ‘anònims’ que per l’estima a la seua ciutat va convertir una llegenda en realitat. Que la terra, la mar, et siga lleu.