Efectivament, el Govern és moll en les qüestions energètiques com en tantes altres, els «lobbies» de les grans empreses els hi marquen la ruta, com bé explicava el meu company verd Voro Torrijos fa uns dies en estes mateixes pàgines.

«Mantendremos el compromiso de sustitución gradual de la energía nuclear por energías seguras, limpias y menos costosas, cerrando las nucleares de forma ordenada en el tiempo al final de su vida útil...», deia el programa electoral del PSOE corresponent a les eleccions del 2008; ja sé que els programes dels grans partits es fan per guanyar les eleccions, no per acomplir-los; de tota manera, eixe no és el problema, sinó el fet que la ciutadania ho accepte amb normalitat, tornant-los a votar.

L´alternativa a tanta mangarrufa i mentida és proposar una política distinta en quant a inversions respecte de la necessitat d´impulsar les energies alternatives i no contaminants, això aportem els verds, propostes per invertir en indústries productores de sistemes d´energies netes, propostes per ajudar la ciutadania perquè puga adquirir els productes d´eixes indústries i propostes per crear les lleis i reglaments necessaris perquè les energies netes siguen d´utilització prioritària.

Esta és una segura via de creació de llocs de treball i de riquesa per a les indústries menudes i mitjanes, que són les que més llocs de treball creen i mantenen en la nostra economia; malgrat això, no he pogut escoltar cap compromís concret en eixe sentit en l´últim gran debat del Parlament espanyol, en el Palau de Congressos de Madrid estan tots d´acord (amb les quatre famílies que controlen el negoci del petroli en el món).

Podrien haver parlat, i no ho han fet, de reduir despeses de les inversions destrellatades en grans obres, que estan destruint el territori, que creen pocs llocs de treball, que a més no es consoliden perquè acabada l´obra s´acabat el treball, perquè a vore, ¿què pensen fer quan s´acaben les obres del TGV per mantenir la poca ocupació que dóna la gran obra? Fer nous trajectes? ¿Una línia de TGV des de Pego a Muro, que destrosse la Vall de la Gallinera, posem per cas? A més, eixe tipus d´obra genera una forta demanda d´energia elèctrica posterior, per tant més agressió injustificada a l´entorn natural.

En fi, que sols s´ha de tindre voluntat política per canviar les coses i fermesa i convicció per enfrontar-se a les empreses transnacionals, encara que siguen de majoria espanyola, com ara el Santander o el BBVA. El futur passa per la no utilització de les energies fòssils i per la priorització de les inversions en energies eòliques, solars i termosolars, també per no pensar que podem consumir sense límit, racionalitzant el consum. El Govern, el primer en donar exemple a la ciutadania, tot el contrari que fan el Camps i la Rita que ens arruïnen a base de tirar traques en festes inútils, mentre obliden les coses necessàries. Els verds ho tenim clar: només esperem que la societat accepte les nostres propostes de treball per garantir un futur possible, un futur més harmonitzat amb la natura. Cosa que es pot fer des de la consciència de la ciutadania, però ens cal comptar amb l´impuls del Govern que, ara per ara, ens és negat.

Secretari d´Els verds ecopacifistes