Fa unes setmanes vam conèixer la carta pastoral dels bisbes de l´Església d´Anglaterra, un text que no ha agradat gens al govern del primer ministre Cameron. I és que a dos mesos de les eleccions britàniques, aquest document de 52 pàgines qüestiona l´equitat de les mesures d´austeritat i les retallades, i critica l´actitud de Cameron respecte Europa, i així com també la seua política sobre immigració, l´economia i les armes nuclears.

Aquest text valent dels bisbes anglicans ha desfermat la ira d´alguns membres del partit conservador, que han acusat els bisbes d´entrar en política i de "ficar-se on no els demanen". El document dels bisbes responsabilitza el govern britànic de la desigualtat dels ciutadans, cada vegada més gran entre rics i pobres, ja que "hi ha gent que no te diners per menjar", en ple segle XXI. Els bisbes anglicans també denuncien "el racisme recurrent dels discursos populistes", així com el fet que la gent més pobra "siga la qui té al damunt la major part del pes de les mesures d´austeritat". Els bisbes es pregunten també si cal gastar tants diners en submarins atòmics i en armes nuclears.

Davant aquest document, alguns polítics conservadors (altres també ho han dit del papa Francesc!) han qualificat aquest text com a obertament d´esquerres, i fins i tot algú ha dit que la pastoral dels bisbes anglicans ha adoptat un discurs semblant al de Syriza o Podem.

Malgrat aquest atac de la dreta britànica els bisbes anglicans (com també fa el papa) no han callat, i amb valentia, han denunciat el desprestigi dels partits tradicionals i la necessitat d´un canvi en la política britànica.

I els bisbes espanyols? On són ara les manifestacions contra el govern, a diferència del que passava en el període 2004-2012? No hi ha problemes a l´Estat espanyol que els bisbes no hagen de denunciar? L´atur, el tracte que reben els immigrants, els CIEs, les reixes de Ceuta i de Melilla, la pobresa i la fam, el desprestigi de la política, la despesa militar, la corrupció, la sanitat, els malalts dependents......

És una llàstima que la jerarquia de l´Església espanyola i la valenciana, no siga capaç d´alçar la seua veu per posar en evidència uns governs (l´espanyol i el valencià) que no únicament no afavoreixen els més desvalguts de la nostra societat, sinó que els maltracten.

"Com m´agradaria una Església pobra per als pobres", va dir el papa Francesc a l´inici del seu ministeri episcopal com a bisbe de Roma. I certament que els seus gestos a Lampedusa o a Filipines, han estat de proximitat i de sol·licitud pels més desvalguts, ja que el papa ha denunciant la tirania d´una economia que mata o s´ha escandalitzat d´una corrupció que és un insult per als més pobres.

Els bisbes valencians no han de dir res del balafiament que ha fet el Govern Valencià amb la Fórmula 1 o amb la Copa d´Amèrica? No han de dir res de l´atac a la llibertat d´expressió del Govern del Sr. Fabra amb el tancament de RTVV? No han de dir res de tot el que alguns han furtat aprofitant la visita Benet XVI a València? O del tracte que el Govern Valencià fa de les víctimes de l´accident del metro, o dels malalts dependents o dels ancians que cobren una pensió de misèria?

Com m´agradaria que els bisbes valencians, de la mateixa manera que han eixit en defensa del dret dels pares a elegir l´assignatura de religió, també, amb valentia, denunciaren l´abús de poder i la corrupció d´aquells que en compte de servir els ciutadans, s´aprofiten dels valencians.