Ara fa tres anys que el Museu Valencià d´Història Natural va tancar les seues portes. Dos dels artífex polítics que van negar una misèria de pressupost per mantindre aquesta xicoteta institució dedicada a la recerca i a la divulgació han quedat fora de la política i es troben immersos en processos judicials.

El popular Alfonso Grau, molt més afeccionat als grans projectes que a la conservació de bitxos, va tindre que eixir precipitadament de l´Ajuntament de València pel cas Nóos. El seu company al PP Alfonso Rus, al front de la diputació provincial, tampoc va donar suport a la Fundació Entomològica Torres Sala per estalviar-se un grapat d´euros que preferia balafiar en festes més populistes. De fet, a Rus, també desnonat electoralment de Xàtiva, li sobraven els museus, com ell mateix argumentava a les acaballes de 2011.

El model cultural de les ciutats està definit per la riquesa i la diversitat de la seua xarxa de museus. I València „després de la desfeta museística de la dreta amb el tancament Museu d´Història Natural, el desballestament de l´IVAM i el Centre del Carme, les polèmiques al Sant Pius V, la decadència del Museu de Ciències Naturals o la deriva del faraònic Museu de les Ciències„ s´enfronta al gran repte de definir una nova oferta arrelada en la promoció cultural innovadora, oberta, inspiradora de talent, potenciadora de la creació i participativa.

Al si de la nostra societat, seduïda per les noves tecnologies i el món virtual, les col·leccions d´història natural han esdevingut un «patrimoni fràgil», el valor del qual «no hem sabut transmetre a la ciutadania i els polítics». Ho subratllava el professor de la Universitat de València Juli Peretó, qui va promoure un debat sobre el futur d´aquestes col·leccions amb motiu del centenari de la mort del científic Alfred Russel Wallace, el codescobridor del principi de la selecció natural, juntament amb Darwin.

És cert que la història natural no està de moda i la seua recuperació implica una reconsideració en profunditat, integrada en un projecte cultural global. Ben definit i col·laboratiu, on institucions com ara la Universitat de València „la qual investiga i atresora rellevants col·leccions acadèmiques, com recorda aquests dies el professor Pedro Ruiz-Castell„ tenen molt a aportar. Si Nova York, Londres i Tòquio han fet trending topic el seus museus d´història natural, per què no València?