La solemnitat de la Immaculada Concepció de la Mare de Déu presenta al nostre país, una gran riquesa de manifestacions culturals i populars. Una de les més boniques és el Cant dels Angelets d´Ontinyent, que tenen per missió, anunciar al festa de la patrona d´Ontinyet. Aquesta vila de la Vall d´Albaida celebra la seua patrona, la Concepció Immaculada de la Mare de Déu, més de cent anys abans que aquest dogma fóra proclamat per l´Església, el 1854.

Des de sempre, al llarg de la Sagrada Escriptura, els àngels han estat missatgers d´un anunci de part de Déu. Des de l´anunciació de l´arcàngel Sant Gabriel a Maria, fins els àngels que a Betlem anunciaren el naixement del Déu Infant, o els qui anunciaren a les dones la resurrecció del Senyor.

També a Ontinyent, els àngels, o millor, els angelets, cada any tenen la missió d´anunciar la proximitat de la festa de la Immaculada Concepció de Santa Maria. Per això la tradició del Cant dels Angelets d´Ontinyent, serveix, des del 1662, enguany fa 353 anys, com a preludi de les festes patronals de la Puríssima Concepció de Maria. Els setze xiquets i xiquetes que representen els angelets, amb nous vestits des d´enguany, formen part, des del segle XVII, de la festa d´Ontinyent.

Per donar a conèixer aquesta entranyable tradició, fa dos anys es va publicar un llibre de setze pàgines, en forma de còmic, amb guió i dibuixos de Jesús Huguet Enguita, que va ser editat per l´Ajuntament de la capital de la Vall d´Albaida i l´Acadèmia Valenciana de la Llengua. En la presentació d´aquest llibre, el 2013, l´alcalde d´Ontinyent, Jorge Rodríguez, afirmà que el Cant dels Angelets d´Ontinyent és "una veritable joia musical que mereix ser reconeguda a tot el territori valencià".

L´actual imatge de la Puríssima d´Ontinyent, de plata esculpida, és de 1943, i a ella es dediquen les festes que duren pràcticament un mes, amb els Cant dels Angelets, com a tradició més coneguda, i també amb l´ofrena, la retreta, les Vespres a la Mare de Déu, la missa de descobrir, la processó general, amb els gegants i cabets i els balls populars, l´asguinaldo i la replegà, el pregó i el novenari.

El passat 7 de desembre, la imatge de la Puríssima va ser portada des de la seua Reial i Pontifícia Capella, en una processó pels carrers del poble, fins que entrà al temple de Santa Maria, on quedà entronitzada al seu tron (mentre es cantà l´himne) des d´on presidirà les festes en el seu honor.

El Cant dels Angelets d´Ontinyent celebra amb alegria, com diu la lletra d´aquest cant, la devoció d´aquesta vila en honor de Santa Maria, una festa que Ontinyent celebra des del 1662.

El cant diu així: "Hui del cel nova ha aplegat/ que Ontinyent amb devoció/ festeja la Concepció/ de Maria sens pecat./ Vos faig saber que este dia/ tota la Cort Celestial/ en Majestat sens igual/ festeja també a Maria./ Animeu-vos puix cristians/ i a la que és Mare de Déu/ festegeu i alcançareu/ de son Fill mercés molt grans./ Com és Fill tan encumbrat/ el qui a sa mare honrarà/ en el Cel li ho pagarà/ fent-lo benaventurat".

La festa de la Immaculada Concepció de la Mare de Déu i la tradició del Cant dels Angelets d´Ontinyent, ens encoratgen a ser també nosaltres, àngels, per anunciar al nostre món la misericòrdia i l´amor de Déu. I àngels de proximitat i de sol·licitud amb tots els qui pateixen.