Són moltes les insatisfaccions acumulades en els darrers anys al PV: des de l´infrafinançament crònic que patim, fins a unes pràctiques de govern insuportables per corruptes i malbaratadors. Des del fracàs d´un model econòmic basat en l´especulació i els negocis fàcils, fins a les grans obres de dubtosa utilitat. Des del malbaratament en grans esdeveniments, fins a la permanent manipulació de l´opinió publica... La resposta a aquestes insatisfaccions ha anat construint una alternativa valenciana (amb trets comuns amb altres expressions de descontent, com el 15M, les marees o la lluita contra la pobresa), visualitzada clarament en l´èxit electoral de Compromís en les darreres eleccions municipals i autonòmiques i prolongada a les eleccions generals amb la coalició És el Moment.

Tota aquesta convulsió social, política i electoral, més enllà de mobilitzacions conjunturals, permet suggerir que alguna cosa està canviant ací, al nostre país, especialment des de fa uns mesos. La reivindicació d´un govern honest, que tinga sempre com a preferència les necessitats de les persones, s´ha complementat en els últims anys amb la reivindicació d´un àmbit d´autoestima, de reconeixement propi i d´identificació d´objectius col·lectius com a poble valencià.

La indestriable interacció de valors ètics, de polítiques d´integració social i d´identitat col·lectiva en sentit ample, però amb objectius concrets (treball, economia, serveis públics, medi ambient, acció social€) que estem impulsant pot configurar una alternativa política amb garantia d´èxit que ben bé podríem anomenar valencianisme plural de la majoria i que s´allunya tant del nacionalisme simbòlic com del valencianisme de l´autosatisfacció per ofrenar noves glòries a Espanya. Dues posicions enfrontades que caldrà superar, ja que no han comptat mai amb un suport majoritari i de les quals la població ha anat separant-se a poc a poc.

La qüestió central del valencianisme de majoria és associar aquest valencianisme plural i obert al món, al fet que els valencians i les valencianes puguen decidir de quina forma volen viure i construir el seu futur; que altres no facen allò que hem de fer nosaltres, amb les nostres capacitats i la nostra relació amb el món entre iguals. Per a construir un futur en positiu, integrador, equilibrat i autònom, hem de contribuir a aconseguir que mai no s´imposen relacions a colp de sentències, de lleis obsoletes o d´un finançament insuficient per a cobrir els serveis bàsics.

La clau està en lligar el valencianisme plural de la majoria als senyals d´identitat moderns i perdurables, amb propostes on totes i tots ens veiem reflectits, i que hem d´anar consolidant de manera col·lectiva. Amb iniciatives basades en la pluralitat, el consens, i en els valors compartits, sostenibles per al bé comú amb les quals es conformarà aquest relat col·lectiu, que ens ha de permetre afrontar el futur amb un projecte coherent i integrador. Un valencianisme basat en valors compartits que conformen un fort sentiment de pertinença a un poble que defensa els seus drets. Aquest és el tema central de la Conferència Política que Iniciativa del Poble Valencià va a celebrar aquest dissabte per contribuir a l´alternativa que Compromís representa.