Síguenos en redes sociales:

Avaluciació mediambiental del tripartit

En energia, el tripartit han encertat demanant el tancament de la nuclear de Cofrents, com els 27 municipis de la moció antinuclear. No obstant manca un pla seriós d´estalvi, eficiència i energia solar, l´única font abundant ací; cal fomentar l´autoconsum esquivant l´impost al Sol i promoure la substitució dels termos elèctrics per col·lectors solars, que s´amortitzen en 4 anys. Les institucions han de donar exemple estalviant energia, instal·lant plaques i contractant amb cooperatives 100% renovables.

En transport es parla de la Xarxa Verda però no comença a desenvolupar-se, ni tampoc les Vies Verdes Ribera-Safor, Ribera-Costera... I alguns encara volen carreteres innecessàries com la connexió nord de Carcaixent, que amenaça Xúquer, terres i milions per acurtar 3 minuts a l´autovia. El corredor mediterrani no deu ser un nou AVE, caríssim i impactant, basta completar i adequar la doble via actual per a velocitats superiors als 200 km/h. I cal reclamar més el ferrocarril Gandia-Dénia!

En agricultura per fi s´ha aprovat el I Pla Valencià de Producció Ecològica, necessari però insuficient considerant que l´agroecologia pot solucionar la crisi que patix el sector i la contaminació d´aliments i aqüífers, que provoquen malalties i despeses (i aquest informe del Parlament?). Andalusia ja va pel III Pla, amb 301 milions...

En les muntanyes hem patit incendis reiterats que volatilitzaren milers d´Ha de vegetació i erosionen les nostres terres, en greu risc de desertificació. Seguim sense un Pla Forestal que previnga i reforeste amb tècniques ecològiques les àrees que no poden recuperar-se soles.

En residus s´aposta tot al SDDR (sistema de dipòsit, devolució i retorn) que sols evitarà que es llancen envasos pertot, quelcom important, encara que sols suposen un 10% dels residus i el 90 % restant seguirà tractant-se tan malament com fins ara, amb els abocadors plens. Seguix pendent l´estratègia de les 4R: reduir, reparar, reutilitzar i reciclar.

En educació és just reduir la concertada i reforçar la pública però cal valorar-la molt més, fomentar la participació, consensuar programes, retornar drets, prohibir dolços i refrescos als centres, introduir aliments ecològics, potenciar l´educació ambiental, etc. Necessitem un cicle formatiu d´Agroecologia i Forestals en un institut de cada comarca.

En sanitat cal recuperar la gestió pública, però falten campanyes de prevenció per reduir les principals malalties, relacionades amb factors ambientals, i els hospitalitzats haurien de rebre menús ecològics per millorar la seua salut i fomentar l´agricultura ecològica.

Amb el tripartit hem avançat perquè no són corruptes però el que han fet no és prou, hem passat d´un govern molt deficient a un altre insuficient. Cert que molts temes depenen de Madrid i de pressupostos importants, per això cal denunciar l´injust finançament i els que han desfalcat el PV, però els diners existents han d´anar a les prioritats ambientals; del medi ambient depenen el sustent, la salut i la solució de problemes com l´atur i la pobresa, perquè l´economia tradicional ha tocat sostre i sols l´ecològica pot crear molts llocs de treball. Encara queda mitja legislatura, aprofiten-la per a fer-ho millor.

Pulsa para ver más contenido para ti