Fa dos anys que al País Valencià vàrem fer fora el PP de moltes institucions valencianes, entre elles del Govern autonòmic, gràcies a la tasca de lluita social i institucional de moltes forces progressistes, nacionalistes i d´esquerres. Són temps de fer balanç, per veure com anem, i si cal, reorientar la nostra tasca que continue amb el canvi social i polític per l´esquerra. Sols així evitarem que el PP torne al mal govern de la Generalitat, aquell que ens va deixar tocats com a poble valencià, no només en el present sinó també per al futur. Perquè amb aquesta idea hi ha un gran consens entre la societat i els partits, no? O volem que torne el PP?

Malgrat aquest dos anys del Pacte del Botànic, encara perviu certa herència política del Partit Popular, que durant més de vint anys en les institucions va fer negoci d´allò públic, va impulsar un model econòmic d´especulació urbanística i corrupció política, va deprimir el teixit productiu i els nostres camps generant taxes d´atur escandaloses, va abandonar als nostres joves, va menysprear la nostra identitat i cultura, i des d´on va aplicar retallades en drets socials i llibertats a la majoria social.

És per això que hem de treballar per a que el PP no torne a les institucions, però ens queda molt per fer. Hem d´aconseguir un canvi real, que no desil·lusione ni frustre les expectatives; hem de fer un canvi que beneficie a la majoria social i les classes populars, que recupere la dignitat de la política i que done protagonisme al poble valencià. I per això cal donar passos endavant, no reproduir les pràctiques clientelars o mantenint als càrrecs posats a dit en les velles estructures, cal avançar cap a la recuperació dels serveis públics, hem de dotar-nos d´un mitjà de comunicació públic, amb control democràtic i amb la presència de extreballadors i extreballadores de l´antiga RTVV; i és necessari orientar els pressupostos de la GVA a l´emergència social i al canvi de model econòmic, recuperant economia productiva que siga sostenible amb el nostre territori, amb un pla de xoc d´ocupació.

És una realitat la necessitat de l´unitat de les forces d´esquerres, progressistes i nacionalistes. Hem d´enfortir les organitzacions que aspirem a transformar la realitat i que treballem per construir un mon més just i solidari. I tanmateix, és més urgent generar els punts de trobada unitaris en l´esquerra social i política, i reactivar els conflictes laborals i lluites socials. Malauradament estem en un moment de baixa intensitat mobilitzadora, precisament des de l´últim procés electoral, tot i que pareix que en els últims mesos es reprèn la praxis de la mobilització junt als sindicats, moviments socials, partits polítics, entitats socials i culturals.

EUPV és un moviment socio-polític d´esquerres arrelat al territori i allà on estem presents, estem fent política decidida, moltes vegades contra els obstacles administratius locals i contra les lleis centrals que no volen que canvie res. La nostra obligació es que les institucions siguen gestionades de manera honesta, sense corrupció ni corrupteles, però sembrant pel nostre futur al mateix temps. Difícil tasca, però necessària, i tan sols serà amb la col·laboració amb els moviments socials que fan front als atacs de la dreta. Hem de continuar la col·laboració amb la diversa i plural societat valenciana des de la base, en les lluites socials i en les institucions, respectant les identitats de cadascuna de les organitzacions, i avançar amb fermesa i coherència, per que hem de sumar si volem guanyar el país i que no torne el PP.