A pocs dies perquè se celebre el Dia Mundial de les Persones Refugiades -dimecres que ve- podria recordar que des de l'arribada a l´Ajuntament del Govern de la Nau, fa ja tres anys, hem donat reiterades mostres de la nostra ferma voluntat de ser una ciutat d'acolliment, una ciutat refugi amb les portes obertes als qui es veuen obligats a abandonar la seua terra fugint de la guerra, de la fam, de la violència sistemàtica. Obligats a posar en perill les seues vides i la de les seues famílies per a buscar un lloc segur on poder refugiar-se. Per a trobar un poc de solidaritat i ajuda per a poder iniciar una nova vida.

La nostra posició com a govern local davant l´anomenada «crisi dels refugiats» ha sigut clara des del primer dia. De forma reiterada hem recordat que ho teníem tot a punt, que volíem exercir eixa solidaritat, que és la tendresa dels pobles. Davant la greu vulneració dels drets de les persones refugiades i de la normativa europea i internacional per part de la gran majoria dels Estats (fins fa molt poc també per part d'Espanya), hem reivindicat la nostra autonomia i la nostra capacitat i predisposició a acollir, la nostra condició de ciutat refugi de la qual sentim orgull.

I esta setmana s´ha obert un badall esperançador. Amb el drama de l´Aquarius València ha aconseguit convulsionar tot un continent que fins ara ha vist impassible com morien milers de persones en la mar Mediterrània. Hem demostrat que amb voluntat sí es poden complir els compromisos adquirits internacionalment, i ara afavorirem el procés d´inclusió de les persones refugiades i migrants. Volem facilitar-los l´accés als seus drets socials i culturals, independentment del seu origen i procedència.

Per coherència entre allò que es diu i allò que es fa, hem d´alçar la nostra veu contra les restriccions a la lliure circulació, contra el racisme institucional d'alguns governs internacionals, com hem comprovat esta setmana, contra la lentitud en el compromís de reassentament, contra les devolucions en calent il·legals i contra la violència i la desprotecció que pateixen les persones refugiades. També contra els Centres d´Internament d´Estrangers on estan tancades persones que no han comés cap delicte.

Hem de guanyar la batalla a la indiferència enfront del dolor aliè, mobilitzar-nos per a posar fi a un drama que converteix els mars, que haurien de ser de l´enteniment, l´intercanvi i l´amistat entre els pobles, en cementeris on un dia sí i un altre també perden la vida éssers humans que fugen del terror, la persecució o la misèria.

La societat valenciana, els moviments socials i les ONG, amb el suport de les administracions, estem mostrant la solidaritat del poble valencià, i això ho demostra la pluja de telefonades de veïns i veïnes, empreses, col·legis, entitats socials i, en definitiva, tota la societat civil, que s´ha interessat per ajudar a les persones que vénen del vaixell Aquarius. València és terra d´acollida i de gent honrada. Estic orgullós d´alçar el nom de la nostra ciutat com a símbol de la solidaritat. El mapa dels drets humans és en el que volem estar.

Com alcalde m´he limitat a fer visible la nostra ciutat tal i com és. Perquè València és una ciutat oberta, solidària i hospitalària. I una vegada més ho demostra.