Síguenos en redes sociales:

Tornar-se carabassa

Marina se'n torna a Sabadell i s'endú en la maleta delícies del forn de la meua germana: rotllos de sant Blai. Per sant Blai es fan rotllets i olles per tot arreu, però a Algemesí coem rotllos tovets fets amb carabassa i amb l'aroma de les llavoretes. Una medecina per a la gola en forma de plaer ensucrat: «sant Blai gloriós, deixa'm la xica i endús-te la tos». Marina i jo ens sorprenem de l'absència de la carabassa en la rebosteria del Principat, perquè en les cuines i els forns valencians no hi ha fruita amb més presència en el receptari. Des de l'arnadí als bunyols, passant per les coques escudellades o de llanda o senzillament torrada al forn, no hi ha un aliment immigrant més ben assimilat que ella. El 'Diccionari Normatiu Valencià' recull, a més de les definicions, gran quantitat de frases fetes. En el cas de la carabassa, ens recorda que un assumpte ens pot 'eixir carabassa', és a dir «no respondre, algú, a les expectatives que havia fet concebre». Podem també 'estar carabassa' o 'com una carabassa', és a dir «no estar bé del cap, estar boig» i 'tornar' o 'tornar-se carabassa': «fer perdre (o perdre) l'enteniment. Aquella xica el va tornar carabassa».

Hui és sant Vicent màrtir, el de la roda: «per sant Vicent de la roda, el dia allarga una hora». Certament, arribem a treballar ja de dia i la vesprada va allargant-se, el saber popular fa constar l'evidència científica. D'una manera intuïtiva, els nostres avantpassats descrivien la realitat de forma poètica com un recull de consells i recomanacions. La intuïció, que no deixa de ser un element imprescindible en tota investigació científica, unida a l'observació.

Els investigadors actuals tenen uns altres reptes: poder interpretar l'allau d'informació que els arriba, les Big Data o les 'dades massives': «conjunt de dades que pel seu volum, la seua naturalesa i la velocitat a què han de ser processades ultrapassen la capacitat dels sistemes informàtics habituals». Google és el primer a saber que s'aproxima una epidèmia de grip. Ho sap abans que els ministeris de salut i les farmacèutiques, perquè interpreta els milions de cerques que hem fet els usuaris. És un gran risc creure que disposar de tanta informació ens fa més intel·ligents, les dades en brut fan poc de paper. No podem perdre allò que ens fa humans i la intuïció i l'anàlisi crítica han de continuar sent la base del pensament si no ens volem tornar carabassa.

Pulsa para ver más contenido para ti