Tal vegada a molts de vostes, Mollerussa, tan sols els vinga al cap per aquella cançó de La Trinca que es titula “Mollerussa, mon amour”, i, fins i tot als més fans de la música de principis dels seixanta perquè allà hi vivia, retirada la cantant Gelu, que cantava “los domingos por el futbol me abandonas”. Però Mollerussa es molt més que tot això, que una cançó de la Trinca, que el retir de Gelu, i que els actuals polígons industrials amb una empenta empresarial que fan d'aquest poble eina del progrés de la comarca. Allà, des de fa més de 50 anys, en arribar el dissabte de la setmana on es celebra Santa Llúcia, patrona de les modistes, el paper es converteix en art en mans d'una serie d' artesanes de l'agulla sota la direcció de la modista Carme Solà, de la localitat d'Alguaire. Aquell es el gran dia del Concurs Nacioanl de Vestits de Paper.

Eixe dia el Teatre l'Amistat vessa artesania pels quatre costats, es ple de gent, i durant la vesprada i la nit els nervis suren per tots els racons d'aquell local on, per una especial passarel·la de moda desfilaran models no professionals lluint les creacions, sempre realitzades en paper, de les modistes que durant un any han estat preparant els vestits que presentaran a les diverses probes que té el concurs. Es tot un esdeveniment que, aquest anys, arriba a la 56ª edició.

Una de les característiques d'aquest concurs es que, cada any, un conegut dissenyador envia un dels seus models perquè siga reproduït en paper. Els més preciats noms del mon de la moda han passat per Mollerussa, i aquest any es un valencià, Miquel Suay, un socarrat de Xàtiva qui veurà com un dels models de la seua col·lecció “Hypatia”, homenatge a les dones científiques, es presentarà a la passarel·la de l'Amistat confeccionat en paper. Model que, després quedarà, per la posteritat, al Museu de Vestits de Paper de Mollerussa. Miquel Suay, hereu i continuador de l'empresa que van muntar els seus pares, es un dissenyador valent i d'ample recorregut al món de la moda. Entre altres premis, a les seues vitrines, té el Premi (M) de Fira València, el de Millor Colecció de la 080 Barcelona Fashion, i ha estat nominat per la Conselleria d'Industria i la Cambra de Comerça de València com una de les 50 millors empreses valencianes d'èxit. El model que, reproduït en paper, veurem a Mollerussa té els colors blanc, negre i daurat, amb alguns tocs de platejat, tot recordant els moviments dels astres.

El Concurs de Vestits de Paper, i el Museu son un atractiu per visitar Mollerussa. Un esdeveniment que va començar de la mà d'uns joves agosarats per celebrar els dia de les “modistetes”, i que, des de fa uns anys es l'Ajuntament qui hi ha pres el relleu perquè aquesta celebració continue endavant. El vestit dissenyat per Miquel Suay, i confeccionat en paper, passarà a ser part de la col·lecció del Museu, com passa cada anys amb el dissenyador invitat, i on també es poden veure reproduccions en paper dels vestits de núvia d'Isabel II i Grace Kelly quan va casar amb Rainiero.

Com cada any, també enguany, el Jurat, presidit per Miquel Suay, i on entre altres estaran periodistes i gent del món de la moda, tindrà una feinada per triar els diversos premis que es donen aquella nit, on la cantant Beth Rodergas farà de mestra de cerimonies. Una nit on el paper es converteix en art en mans de les modistes, un ofici artesà que ens cal salvar . Dissabte serè a Mollerussa,