Estem vivint una situació preocupant però no alarmant (tot i que alguns parlen de pànic i de pandèmia) amb motiu de la infecció pel Covid-19 o coronavirus, que ja ha arribat al nostre país. Ja són dues persones les que estan infectades al País Valencià per aquest virus que s’ha estès des de la Xina.

Els mitjans de comunicació han informat extensament de l’afectació que ha tingut el carnaval de Venècia degut al Covid-19. Per altra part, el govern de l’estat i la Generalitat del País Valencià, han demanat tranquil·litat davant el coronavirus. Però amb una situació de pànic descontrolat, a les farmàcies s’han acabat les mascaretes i el líquids desinfectants, degut a la por irracional a aquesta infecció que s’ha estès des de la Xina i que ja afecta Iran, Japó, Corea del Sud, Itàlia o França.

Amb els dos casos confirmats, un a l’hospital Clínic de València i l’altre a l’hospital de la Plana, a Vila-real, ja són 12 (fins aquest moment) les persones infectades pel coronavirus a l’estat espanyol.

Els mitjans de comunicació parlen de tot allò que cal saber sobre el contagi i la simptomatologia d’aquest Covid-19 i les mesures que recomana Sanitat per evitar la infecció. També se’ns informa sobre les persones (contagiades o en risc) que estan aïllades i el retorn a casa dels jóvens erasmus que estan estudiant al nord d’Itàlia. Fins i tot, alguns alarmistes ja han parlat de la possibilitat que les falles de València es vegin afectades (o suspeses) pel Covid-19 o també els Jocs Olímpics del Japó de l’estiu que ve, de la mateixa manera que es va suspendre el Mobile World Congress que s’havia de celebrar a Barcelona aquests dies.

I malgrat tot, com han dit els especialistes, aquest virus Covid-19 és menys mortal que el de la grip. Però encara ho és, de menys mortal (però molt menys) que la pandèmia (això sí que ho és de pandèmia) de la fam.

Curiosament, l’alarma (excessiva) que hi ha en relació al Covid-19, no existeix pel que fa a la fam. Només una dada: cada dia moren de fam 24000 persones, de les quals 8500 són infants. ¿Què passaria si a tot el món, cada dia moriren 24000 persones pel Covid-19? Si en dos mesos, que és el que portem amb la malaltia del Covid-19, hagueren mort 720000 persones, ¿no ens horroritzaríem, amb raó, per la dimensió d’aquesta malaltia i per la seva mortalitat? No cal dir que els estats afectats pel Covid-19 es veurien desbordats. Amb 24000 persones mortes en un dia pel Covid-19, tindríem realment, i no amb el que passa ara, una autèntica pandèmia. Però pel contrari, cada dia moren de fam 24000 persones (720000 al mes) i ho trobem normal. Ningú no s’escandalitza per aquesta xifra, ja que ens hem insensibilitzat de tal manera davant l’horror de la fam (perquè queda lluny i no ens afecta a nosaltres) que ja ens sembla “normal” que 24000 persones estiguen morint cada dia per desnutrició.

Alguna cosa va molt malament al nostre món, quan ens alarmem pel Covid-19 i pel contrari ni ens immutem per la mort de desenes de milers de persones cada dia. Com deia recentment el senyor Xavier Domènech, no hem d’aturar el món pel Covid-19. Però sí que ho hauríem de fer per la fam.