De veritat que en sent farta cada matí quan escolte la ràdio o quan llig els periòdics per estar informada. Ja no sé si és cap bona idea estar informada del que passa a la política i com ho conten alguns mitjans.

Tot i no saber si és una bona idea aquesta d’estar ben informada, també és inevitable fer-ho. I, malgrat tot, ho faig als mitjans de capçalera com aquest. Però de vegades he de fer un esforç per continuar llegint o no apagar la ràdio.

Els esforços que s’estan fent per part de la caverna política i mediàtica per tal de ficar bastons a les rodes del Govern de Sánchez, són inaudits. I el ‘súmmum’ és veure com membres del mateix govern estan atacant a altres membres. De veritat que em sembla inaudit.

Està clar que l’aprovació dels pressupostos és clau per al manteniment de l’actual Govern de coalició. Però aquesta aprovació va molt més enllà del manteniment o no del mateix Govern.

De l’aprovació dels pressupostos depén la recepció dels diners amb els quals Europa ajudarà als països més afectats per la pandèmia. També alleugerarà les penúries de molta gent que ho està passant molt mal. Permetrà l’actualització de plantilles d’empleades i empleats públics com personal mèdic, investigador, d’infermeria, professorat, mestres, professionals de l’àmbit sociosanitari, del treball social, de la dependència, i així un llarg etcètera que permetrà que l’Estat del benestar aplegue a molta més gent que ho està necessitant.

De l’aprovació dels pressupostos, molt més enllà de qui vote a favor o en contra, depén l’estabilitat del massa eteri per a la meua comprensió i que s’anomenen eufemísticament «mercats» i que sembla, o això diuen, que regula part o tota l’economia.

Per descomptat que és important qui els vota a favor o en contra perquè mostrarà unes línies o d’altres. Però qui no els vote a favor i perda aquesta votació haurà d’acatar-los de la mateixa manera que portem acatant els últims del PP que crec recordar que són del 2017. I mira que ha plogut, sobretot al País Valencià, des d’aquells moments...

Que EH-Bildu i Esquerra Republicana aposten pel projecte de pressupostos que els ofereix el Govern legítim de Sánchez té la mateixa validesa que si no ho férem. O és què els vots que han obtingut aquestes formacions tenen menys valor que els del PSOE o els de Ciudadanos? A veure si ens aclarim, perquè la democràcia implica respecte a l’adversari polític i no menyspreu a allò que representa i a la gent que els ha votat.

Cada representant polític representa, valga la redundància, el que portava al seu programa electoral i per tant el que la gent hem votat. És per tant, legítima la seua representació ens agrade més o menys.

Actuacions com la del diputat del PP Suárez Illana girant l’esquena quan un parlamentari de EH-Bildu està en el seu legítim ús de la paraula al Congrés, diu molt poc del sentit democràtic del diputat Suárez.

Que ara mateix, en plena negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat, s’estiga qüestionant la legitimitat del vot de partits que van donar suport a la investidura de Sánchez i, per extensió a tot el seu Govern, no deixa de ser, almenys per a mi, una falta de maduresa política i democràtica.

I les cavernes mediàtiques i polítiques hauran de madurar el seu concepte de democràcia, que vol i deu ser respectuosa i tolerant davant les divergències polítiques i no sols de patrimonialització de les institucions democràtiques i del poder.