Hi ha paraules que mereixen una reflexió i que no emprem massa últimament. És el cas de la locució adjectiva ‘d’entretemps’ L’altre dia, el grup de companyes i companys de la universitat me la vam suggerir. Concretament m’ho va dir l’estimada Pilar Bueno.

El diccionari la considera com una peça de vestir menys grossa que la d’hivern i alhora menys lleugera que la de l’estiu. Per tant, no és fàcil de concretar les seues característiques. A més, amb el canvi climàtic, tenim menys ocasions per a emprar eixa roba. No tenim quasi ni primavera ni tardor. De fet, han desaparegut pràcticament les estacions de transició.

La realitat és que estem una societat en la qual els matisos o les transicions característiques de ‘l’entretemps’ no es tenen en compte. Un bon exemple n’és la situació actual en el partit Podem. Sembla que últimament sols hi ha lloc per al pensament únic representat per la líder Pilar Lima. És una llàstima que un espai polític que va nàixer per a acabar amb el poder unipersonal dels grans partits provoque que s’allunyen les dissidències que s’ubiquen en l’espai ‘d’entretemps’.

Quan ens referim a ‘entretemp’s, podem pensar actualment en allò que està desubicat en el nostre armari perquè no ho emprem mai, com ara la roba primaverenca o tardorenca. Passat diumenge, pocs minuts abans de cremar les falles, vaig ser testimoni d’una manifestació que em pareixia desubicada en el temps. Es tractava de la reivindicació de negacionistes o antivacunes. Considere que totes les reivindicacions públiques, també esta, s’han de respectar. No obstant això, a uns instants d’acomiadar els cadafals fallers i quan la lluita contra la pandèmia està millorant sobretot pel procés de vacunació, vaig pensar que es trobava fora de lloc. Em va cridar l’atenció la seua consigna: «llibertat». Crec en la llibertat, també en la d’eixes persones, però sobretot en la de les que tenen dret a ser lliures del virus i a no ser contagiades per aquelles que no estan no vacunades. Puc entendre que en alguns casos la vacunació no siga bona per a gent que tinga unes patologies determinades. Esta setmana ho raonava amb l’escriptor i professor Josep Manuel Esteve.

En definitiva, encara que quasi no tenim dies propis de la primavera i la tardor, no perdem de vista ‘l’entretemps’. La riquesa del pensament florix especialment dels raonaments matisats.