Les paraules són una font de significats. Tanmateix, més enllà del concepte, tenim la capacitat de fer-les nostres. Hui em ve el cap que José María Guasque té una estima especial per la locució ‘a remulla’. La seua filla m’ho esmenta. No sé per què Guasque té fixació per pronunciar-la però sona bé. Crec que posar ‘a remulla’ no sols és situar qualsevol cosa dins de l’aigua o d’un líquid.

Si estem en la cuina, la locució es fa viva en cada recepta. Per exemple, en l’excel·lent llibre de Felip Bens i Marisa Villaba, dedicat a la cuina del Cabanyal, es repetix molt. No obstant això, a mi, el record més emocionant de la paraula em ve de quan estava hores ‘a remulla’ a la basseta a Estivella. Ara, amb ulls d’adult, l’expressió m’ajuda a entendre que ens trobem en la vida ‘a remulla’. Sempre estem situats dins d’un entorn i de circumstàncies que condicionen.

A voltes, no som conscients que ens situem ‘a remulla’ d’un context aleatori que ens ha tocat viure. Potser ens fa persones discapacitades o no. Per eixe motiu, és d’agrair els projectes de les persones amb deficiències funcionals. Eixe és el cas d’Eros Reció, recent premi Carlemany de la Joventut d’Espanya. Sé de totes iniciatives culturals que ha protagonitzat com a ballarí, artista o actor. El fet d’estar ‘a remulla’ d’una incapacitat no li ha impedit mai superar-se. No coneix entrebancs sinó reptes.

En el nostre treball professional, passa el mateix. A l’hora de mirar els resultats hem de tindre en compte el medi en el qual hem estat ‘a remulla’. Esta setmana ho pense, després que haja passat 20 anys a l’Espai Cultural d’Albalat dels Sorells, centre on gestione la cultura i actue de tècnic lingüístic i professor de valencià des de setembre del 2001. No sé si estar allí m’ha fet millor. Tanmateix m’ha ajudat a comprendre que, sense cultura, no hi ha res i que no creix sola sinó ‘a remulla’ del lloc on es potencia.

En definitiva, no oblidem que no estem sols en el món sinó ‘a remulla’ del punt on ens trobem. Emprem la locució per a refrescar-nos, cuinar i entendre que es poden superar les discapacitats. ‘A remulla’, en la nostra mar, hem de buscar el corrent que millor ens identifique i ens faça nadar amb més força.