L’any 2020 em varen convidar a participar com a ponent a una jornada de sensibilització turística a la Plana de l’Arc (comarca de la Plana Alta). Allí per on es difuminen les altes muntanyes castellonenques i es deixa sentir a la pell la brisa marina.

En el marc de la recent creada marca turística “La Plana de l’Arc”, cada ponent va parlar de les potencialitats turístiques d’estes terres d’interior. De partida, em va satisfer molt que l’oferta que es feia a la societat, era apropar-se a peu o en bici als paisatges, el patrimoni cultural i el medi ambient. És a dir, sense vehicles a motor privats, convidant als visitants a arribar fins ací mitjançant el transport públic, el bon caminar i el pedaleig. Tot per descobrir el patrimoni, paisatges i paisanatge dels set pobles que s’han associat per crear la marca turística de La Plana de l’Arc: Les Coves de Vinromà, Cabanes, Benlloc, Vilafamés, La Vall d’Alba i Vilanova d’Alcolea.

Darrere de la marca de la Plana de l’Arc hi ha un grup ample i heterogeni de grans professionals, ajuntaments i empresaris. Varen proposar crear i senyalitzar una xarxa de viaris no motoritzats, segregats del trànsit a motor, per desplaçar-se sobretot la gent dels set pobles de manera quotidiana. Eixa xarxa serviria també per a que els visitants la pogueren emprar per moure’s d’un poble a un altre, i visitar i gaudir dels seus patrimonis, gastronomia i llocs de pernoctació.

També es va parlar que, arribats al segle XXI, si la Plana de l’Arc vol aspirar a ser un destí sostenible i per tant de turisme slow, s’hauria de transformar tota la ramaderia i l’agricultura en producció ecològica. D’esta manera el visitant, quan comprés productes d’alimentació a qualsevol tenda, sabria que tot està conreat i criat a la Plana de l’Arc. I que quan menjara a qualsevol dels negocis de restauració, la matèria primera dels productes és de la zona. I per reafirmar la marca turística com a slow, per què no intentar que els set pobles no tingueren mobilitat interior amb vehicles a motor privat, així que en cap dels carrers i places hi hagueren cotxes particulars aparcats, segons els models de molts pobles de la Toscana italiana i altres contrades urbanes europees?

Fa unes setmanes es va completar la senyalització de la xarxa no motoritzada de mobilitat quotidiana que connecta tots els pobles entre ells i amb els corresponents patrimonis culturals i naturals. Han tingut a bé anomenar-la “Xarxa de Vials Verds La Plana de l’Arc”. Fa uns dies, un grup de vora una vintena de persones, recorreguérem gran part de la xarxa amb les nostres bicis. La majoria eren de la ciutat de València i dels pobles dels voltants. Totes elles s’emocionaren de debò en descobrir un territori i uns paisatges per on mai hagueren pedalejat, de no ser per aquesta iniciativa de turisme tranquil que convida a deixar el cotxe a casa.

Així ho férem nosaltres: agafàrem el tren regional des de l’estació del Nord a les 7:55 del matí de dissabte i baixàrem les bicis a Alcalà de Xivert. Després d’un bon esmorzar, empràrem una menuda carretera d’escàs trànsit a motor, que ens portà a Les Coves de Vinromà. Després, per un camí rural acollidor i bell, arribàrem fins a La Torre d’En Domènec. Allí ens obriren la piscina municipal i poguérem refrescar les calors i dinar al bar. Per la vesprada, de nou pels camins rurals que formen part de la Xarxa de Vials Verds, arribàrem a l’hotel i restaurant Pou de Beca. Un sopar servit de la mà dolça de Nicolàs, amb productes de la terra i de proximitat, ens va deixar llests per descobrir un cel d’estels captivador.

El bon dormir al Pou de Beca i un desdejuni reconfortant, ens obriren les llums del nou dia. I amb un pedaleig assossegat, poètic i sensual, abandonàrem el territori de la Plana de l’Arc després de visitar l’Arc romà de Cabanes i l’ermita de les Santes, ja al cor del Parc Natural del Desert de les Palmes.

Tal va ser el gaudi, que les persones que compartírem el viatge, ens hem citat de nou per tornar a la Plana de l’Arc a la tardor, quan el sol pinte d’ocres les fulles de les vinyes i la vegetació de ribera canvie de coloració, despullant els arbres suau i lentament. Te’n vens a la propera? Vine i comprova en primera persona que és possible fer turisme pel nostre país a peu o en bici, combinat amb el transport públic. I així el cotxe es queda en casa. La Plana de l’Arc pot ser un dels projectes turístics més pioners al nostre país, en proposar una manera de viatjar que contribueix a aturar el canvi climàtic. I tot, esperant rebre a persones visitants sensibles amb ganes de gaudir de manera més intimista dels nostres impagables paisatges i patrimoni d’interior: Ni en la costa ni a les altes muntanyes. A la Plana de l’Arc. Ni t’ho penses.