15 de mayo de 2018
15.05.2018

Nispro

15.05.2018 | 16:42

El «nispro» és un fruit d'uns tres centímetres de diàmetre, de forma oval, amb la pell de color taronja i la polpa groguenca, molt carnosa i de gust àcid.

La paraula prové del llatí vulgar «nespirum», que derivava del llatí clàssic «mespilum», i que al seu torn procedia del grec «méspilon». Però l´etimologia d´este mot pot induir a confusió, perquè, si bé efectivament la paraula ha seguit la trajectòria mencionada, l´origen del fruit en realitat és japonés. La varietat cultivada en l´antiga Grècia i en altres regions de la conca mediterrània era la que es coneix amb el nom científic de «Mespilus germanica», mentre que el nispro consumit majoritàriament en l´actualitat és la varietat «Eriobotrya japonica», que s´introduí en la península Ibèrica a començaments del segle XIX.

En el territori valencià el seu cultiu està molt estés en alguns pobles de la Marina, especialment en el municipi de Callosa d´en Sarrià. El nom d´este fruit presenta diverses variants, com ara «nespra» o «nespro», així com les formes palatalitzades «nyespra» i «nyespro».

Més informació...

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook