Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La pilota valenciana i la toponímia

Un estudi desenvolupa la relació entre els noms dels espais urbans i l´esport autòcton

La pilota valenciana i la toponímia

La toponímia és la ciència que estudia els noms de lloc. Els noms propis de lloc (topònims) constitueixen una font d´informació històrica, geogràfica i etnològica de gran interés social. La primera referència a la toponímia del joc de pilota en territori valencià està documentada gràcies al cronista d´Alcoi Rogelio Sanchis, quan afirma que, a conseqüència de l´atac a la ciutat per part d´al-Azraq en 1276, s´alçaren en les primeres dècades del segle XIV unes muralles en forma d'arc que formaven tres placetes. Una d'aquestes es va anomenar la placeta del «Jugador de Pilota».

Més avant en el temps, gràcies a l´obra del segle XVIII de l´erudit Marc Antoni d´Orellana sabem que a la ciutat de València varen existir nombrosos trinquets i que van donar nom a carrers i places de la ciutat: Trinquet de: Mossèn Olcina, en Ciurana, Mascons o Trabuquet (antic Bordell dels Negres).

A continuació, presente de manera preliminar els resultats d´un estudi on s´analitza la presència de topònims relacionats amb el joc de pilota als pobles valencians. La metodologia emprada ha estat basada en l´anàlisi i la recopilació documental i arxivística i la consulta de bibliografia especialitzada.

El joc de pilota en la toponímia urbana

En primer lloc cal destacar que un total de 151 pobles valencians disposen almenys d´un carrer dedicat al joc de pilota. Per províncies, la distribució es concentra de la següent manera: més de la meitat d´aqueixos carrers es localitzen a la província de València (52,3%), per un 32,2%, a Alacant i un 15,6%, a Castelló. Per àmbit lingüístic, 132 correspondrien a l´àmbit de predomini lingüístic del valencià (33% dels pobles valencianoparlants) i 19 pobles estarien en zones castellanoparlants (13% dels pobles castellanoparlants).

Paral·lelament, hem identificat 23 denominacions de vies urbanes directament vinculades al joc de pilota, de les quals la més comuna, amb escreix, és trinquet (84) o trinquete (14).

Igualment habituals són carrer de la pilota (24), frontó (9) i, ja a molta distància, bot, dau o ´palillo´ (6) i altres. Pel que fa a les comarques, destaquen de manera notable els nombrosos pobles de la Marina Alta (n=16), la Vall d´Albaida (12) i el Camp de Túria (11) que disposen de carrers dedicats al joc de pilota. Hom pot destacar, a més a més que, a excepció de la comarca del Racó d´Ademús, la resta de comarques valencianes presenten almenys un carrer dedicat al joc de pilota (veure mapa 1).

Nogensmenys, resulta del tot interessant recordar que molts carrers valencians que tenien topònims relacionats amb el joc de pilota els han anat perdent al llarg dels segles. Alguns exemples els podem trobar a Alacant, Almassora, Bocairent, Cocentaina, Castelló de la Plana, Estivella, La Vila Joiosa, Manises, Vila-real, Vinaròs i, molt especialment, a la ciutat de València.

Reflexions finals

La presència de topònims relacionats amb el joc de pilota en el territori valencià és molt destacada. Les dades estudiades permeten, d´una banda, localitzar amb exactitud els llocs on s´ubicaven antics trinquets en la trama urbana, delimitar sovint els espais públics on preferentment es jugava, així com conèixer de manera acurada la distinta implantació territorial de les diferents modalitats, fins i tot constatant, malauradament, l´extinció d´algunes d´aquestes.

Una quarta part dels pobles valencians (28%) disposen d´un carrer dedicat a l´esport valencià per excel·lència, xifra que s´incrementa substancialment als pobles valencianoparlants (33%), cosa que en palesa una vegada més l´estreta relació, que ja va ser apuntada per altres prohoms de la pilota com Llorenç Millo, Frederic Llopis o Josep Lluís Bausset.

Un altra consideració que es deriva de l´estudi és que nombrosos pobles valencians han perdut les seues denominacions relacionades amb el joc. Seria desitjable recuperar les antigues denominacions derivades del joc de pilota en els diferents nomenclàtors urbans i, des d´aquestes línies vull fer una crida a les autoritats públiques i municipals en aquest sentit. Un cas especialment significatiu i sobre el que ningú ha reparat en els recents canvis operats en el nomenclàtor el localitzem en el barri de Marxalenes al Cap i Casal, precisament al carrer on està ara la seu de la S.D Correcaminos. L´any 1940, una volta finalitzada la Guerra Civil, es va suprimir el nom carrer del Trinquet, que va passar a denominar-se «del Arzobispo Fabián y Fuero», tot i que bona part del veïnat va continuar emprant la denominació originària vinculada al joc de pilota.

Tot plegat, es palesa una vegada més que la pilota valenciana va més enllà del seu caràcter estrictament esportiu per imbricar-se en el patrimoni cultural immaterial del poble valencià.

Compartir el artículo

stats