Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Les Valls dominen el Trofeu El Corte Inglés

Quart disputarà la seua cinquena final consecutiva i Faura torna després de 26 anys a lluitar pel títol

Les Valls dominen el Trofeu El Corte Inglés

La final del Trofeu El Corte Inglés de Galotxa enfrontarà enguany a dos formacions de la comarca del Camp de Morvedre. Quart dels Valls i Faura protagonitzaran una de les partides més esperades de l'any des que fa més de quatre dècades s'iniciara la competició de clubs de galotxa, el torneig degà de l'especialitat. Es tracta d'una final inèdita que concentrarà en la preciosa pista de Beniparrell als aficionats procedents d'una comarca amb llarga tradició, amb equips que han marcat diferents èpoques del torneig.

L'any 1980, quatre anys després d'iniciar-se a la competició, va haver-hi una incorporació massiva de localitats que havien recuperat el joc de carrer en aquella comarca: Benavites, Quart dels Valls, Faura, Quartell, Benifairó, Petrés i Segart. Va ser una injecció de clubs, pobles i aficions que va engrandir la importància del Trofeu El Corte Inglés. Aquell any van disputar la final a Alfarp, l'equip local, capitanejat per Conrado i el de Montserrat, amb Marcial. Va véncer la poderosa esquerra de Conrado. Un any després, la comarca dels Valls ja dominava el torneig amb la llegendària formació de Benavites: Héctor, Gollart i Soriano. La final de 1981, jugada també a Alfarp va acabar amb el triomf de Benavites sobre Godelleta. S'iniciava una era dominadora de Benavites que va repetir triomf davant de Montserrat en el carrer de Godelleta. Aquella partida va ser retransmesa en directe per Ràdio València amb connexions per a tot el territori espanyol.

Benavites va tornar a ser campió l'any 1988 al derrotar a Beniparrell en la final. Faura va conquistar el torneig de 1992 davant dels seus veïns de Benavites en la final jugada en el carrer del Casino de la localitat del llegendari Àlvaro, protagonista d'aquella partida. La comarca dels Valls va haver d'esperar fins a l'any 2014 per a recuperar el títol de la mà de Quart dels Valls al derrotar a Foios. L'equip que lidera Moro aspira a conquistar el seu quart títol i entrar en el club dels privilegiats. Disputarà la seua quinta final consecutiva . Ho faran davant dels seus veïns de Faura que en les semifinals van aconseguir remuntar davant de Montserrat un 35-70, en la pròrroga.

La galotxa recuperada en els anys huitanta, ha permés que sorgiren d'estos pobles noms de tanta rellevància en el món del trinquet com Álvaro de Faura i Dani de Benavites, números un en les seues respectives demarcacions. Sense aquell impuls renovador dels primers anys democràtics, el joc de pilota haguera sigut, segurament, un record de vells, i amb el temps, una peça d´ un museu que quasi ningú visita.

Compartir el artículo

stats