Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dones camí de ser professionals

Moment de la presentació del Circuit de Tecnificació. FEDPIVAL

Els temps en què veure una dona en el trinquet era més o menys tan habitual com veure un gos verd, ningú podia imaginar, ni el profeta positivista més reputat que un muntó de jugadores estaria hui disputant una competició regular per equips. Afirmar hui com abans era tan habitual allò de «eixe juga menys que la meua germana» resultaria impossible. Hi ha germanes que hui desafiarien molts pilotaris barbuts amb possibilitats d'èxit. Ha sigut possible esta competició gràcies a l'intens treball de clubs exemplars, d'una Federació compromesa amb les polítiques d'igualtat, del suport institucional, amb l'especial exemple de la Diputació de València i del patrocini de Caixa Popular, l'entitat financera valenciana compromesa amb els valors de la terra, la seua cultura, les seues tradicions i les seues empreses i particulars.

L'aposta de Caixa Popular pel Joc de Pilota ha sigut una constant històrica. I sempre de manera creixent. Hui pot afirmar-se que tots els espectres d'este esport, des dels clubs i escoles, fins al món de la tecnificació i inclús internacional estan recolzats de manera decidida per l'entitat cooperativa que tant va ajudar a nàixer l'actual president de la Fundació de Pilota Valenciana, Josep Maria Soriano Besó.

La Federació ha aconseguit reunir a deu equips sub 18 i sub 21 procedents de clubs repartits per unes quantes comarques valencianes. Participen jugadores arribades des de l' Alqueria d'Asnar, Meliana, Borbotó, Oliva, Beniparrell, Tavernes Blanques, Bicorp, Moixent, Rafelbunyol i El Verger. Este torneig, Circuit de Tecnificació, pretén consolidar una àmplia nòmina de jugadores de manera que en un termini mitjà puga inclús organitzar-se un torneig professionalitzat davall el paraigües de la Fundació el que sens dubte suposaria un pas gegantí cap a la normalització de la igualtat en este esport.

La pilota valenciana es convertix en una referència internacional en esta política. Holanda va ser la pionera, amb competicions de dones que congreguen en els seus finals a centenars d'aficionats. Holanda va provocar la presència de la dona en les competicions internacionals de la CIJB. Hui es juga en dos modalitats: One Wall i Joc Internacional. Les pilotaris valencianes, gràcies a eixe treball de base tan intens, s'han ficat en el grup de les privilegiades. Ací estan els noms d' Ana Belen de Borbotó, Mar de Bicorp o Victòria de València, conquistant medalles d'or per a la pilota valenciana. I hi ha moltes altres, com Ana de Beniparrell, campiona individual que van decidir centrar-se només en el Raspall, però que sens dubte aconseguirien èxits internacionals per les seues condicions tècniques.

Compartir el artículo

stats