Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Moltes llums i una ombra

Moltes llums i una ombra

Marta Tendero Pedralba és la fallera major de Nicolau Pri-mitiu/Camí Nou de Picanya. Realitza el saque d'honor amb una impecable volea que llança a la galeria del dau. Ovació de gala. L'equip que ha accedit a la màxima final del campionat faller està integrat pel pare, el fill i la filla. Equips mixtos són molts en el torneig faller. A això s'anomena una conciliació familiar i una plena política d'igualtat. Planten cara a la poderosa formació de Mercat de Castella en la que milita Adrián Benito, una de les figures del frontó valencià sorgida de la pedrera de Quart de Poblet. L'equip familiar lluita fins al final però sucumbix per 50 a 20. No és cap drama. Per damunt de tot preval l'esperit esportiu i festiu. Els fallers han animat les grades del trinquet. José Luis López, una de les ànimes impulsores de la pilota en el món de les falles, amb eixe bon capità que és Juan Contreras, es mostra feliç a pesar que enguany, per primera vegada en la història de la competició, no ha estat present la fallera major de la ciutat.

Més de vint anys acudint religiosament a la manifestació esportiva més estesa i entranyable del món faller i algú va pensar que no era necessària la presència de la fallera major en la final del Joc de Pilota. Trista decisió. Símptoma preocupant. Les mirades es dirigixen, inevitablement, cap al regidor responsable de la Junta Central Fallera. No han fallat les gents de les comissions- un total de 49 inscrites en el torneig-, no han fallat els pilotaris, ni els seguidors que han acudit en gran nombre a disfrutar de la jornada. No ha fallat el Trinquet de Pelayo, que torna a obrir les seues portes a la promoció d'este esport. No han fallat els organitzadors, que aposten per una política d'igualtat de gènere. Ha fallat qui hauria de ser conscient del que este esport representa i de l'esforç anònim de tantes gents que amen esta tradició valenciana.

De Pelayo a Alcàsser per a trobar-se amb les finals de tecnificació femenina de raspall. Trinquet de gom a gom. Impressionant. La pilota femenina plena trinquets. Es juguen les finals del Circuit de Tecnificació. Hi ha qualitat contrastada en totes les finalistes. La victòria en la màxima categoria correspon a Aida de Moixent i Amparo de Moncada que derroten a Victòria de València i Fani de Beniarbeig per 25/0. Aida trenca a plorar emocionada i abraça els seus pares, als seus familiars i a la seua iaia. Viu un moment de felicitat desbordant. Les gents aplaudixen a rabiar. La partida, desnivellada des del moment de la formació dels equips, no apaga la llum del moviment femení del que la diputada Isabel García i la Federació de Pilota, poden sentir-se plenament satisfets.

A la vesprada, la festa es trasllada fins a Alfara del Patriarca, el poble capdavanter del Joc a Llargues de l'Horta. Estrenen trinquet amb una partida entre primeres figures. Una altra instal·lació més on cultivar l'amor a este esport i fabricar noves figures. La vespra, a Parcent, el basc Gaizka lidera a l'equip local en la primera jornada de la Lliga de Llargues contra la Vila: 10 a 3. És el primer basc que fitxa per un equip valencià. Un altre símptoma. Esta vegada positiu, esperançador. La pilota està viva en la seua diversitat amb gents que es buiden a preservar-la al llarg de tants i tans pobles valencians.

Compartir el artículo

stats