Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

carta del xúquer

carta del xúquer

Ala meua vora han nascut i crescut municipis com Sumacàrcer, Antella, Benimuslem, Alzira, Albalat, Polinyà, Riola, Sueca, Fortaleny, Cullera i alguns més al llarg dels 500 km que recórrec. I a la vora dels meus afluents i fonts, en una superfície de 22.000 km2, molts altres com Alberic, Catadau, Alfarb, Carlet, L'Alcúdia, Carcaixent, Algemesí, Corbera, Llaurí, etc. Fins i tot avui, amb els canals, les meues aigües arriben a València i pobles del voltant, als del Vinalopó i encara alimenten L'Albufera...

No fou per casualitat que tants pobles nasqueren a la meua vora sinó per necessitat ja que l'aigua resulta imprescindible per a vosaltres, els humans, per beure i cultivar aliments. Jo vos donava la vida i quan les pluges descarregaven torrencialment vos duia fèrtils sediments amb les inundacions, i a voltes també la mort. La fúria del clima mediterrani ha provocat que jo vos fera mal a vosaltres i vosaltres em feu mal a mi amb la violenta tecnologia que heu desenvolupat, la nostra ha sigut sempre una relació difícil.

Amb multitud de pantans, ponts i canalitzacions m'haveu deformat, inundant grans àrees i dessecant altres, fins a fer-me irreconeixible en alguns llocs. La brutera encara m'arriba al Barxeta en Carcaixent i al Magre en Utiel i Requena, per exemple. Els residus d'adobs i plaguicides que m'aboqueu pertot em convertixen en el riu més contaminat d'Espanya, intoxicant la meua fauna i provocant mortaldats aquàtiques, i intoxicant-vos a vosaltres també perquè amb eixes aigües contaminades regueu les hortalisses que després mengeu. A més, m'haveu contagiat d'espècies exòtiques invasores com el carranc americà, la mosca negra, el mosquit tigre, la ludwigia, l'ailant i d'altres, que desplacen les autòctones i acaben molestant-vos a vosaltres mateixos.

Però sobretot em sobreexploteu, m'extraeu més aigua de la que tinc. A Cuenca duc una mitjana d'11 m3/s, a Sumacàrcer 49, a Alzira alguns dies no arribe als 4 m3/s i a Cullera sovint baixe pràcticament a 0. L'avarícia vos perd, haveu transformat quantitat de secans en regadius a la Manxa, a les comarques d'Alacant i a les de València, i em furteu l'aigua per dalt (sols entre Tous i Cullera hi ha una dotzena de grans extraccions) i per baix (amb milers de pous il·legals per tota la conca), eixugant trams i baixant el nivell freàtic.

El Pla Hidrològic que m'haveu fet repartix més aigua de la que hi ha, uns 195 hm3/any, creant falses expectatives i provocant noves transformacions de secans en regadius. L'organisme encarregat de racionalitzar l'ús de l'aigua, la CHX, continua autoritzant nous regadius i damunt m'ha deixat una misèria de cabal ecològic, que no garantitza la meua supervivència ni la dels meus ecosistemes de ribera. Fa tres anys que els embassaments de la conca tenen un dèficit de 220 hm3 o més respecte a la mitjana (ja escassa) dels últims deu anys, una sequera crònica que no reconegueu...

I les perspectives són a pitjor perquè tampoc feu cas de l'emergència climàtica que provoqueu amb tantíssims autos, màquines, incendis, etc. Les temperatures pugen acceleradament també ací i amb elles es disparen les ones de calor, les sequeres, la desertització, els regs, el consum d'energia, les plogudes torrencials, les plagues que augmenten any rere any i no solucionareu amb més verins, etc. Tots voleu més aigua i cada volta hi ha menys, així doncs, com no canvieu i comenceu a tancar almenys els darrers pous il·legals prompte no tindreu aigua ni per mantindre els regadius tradicionals.

Per tot això, humans, jo vos pregue que sigueu racionals i rectifiqueu ja. Heu de ser nets i respectuosos amb el medi ambient (la vostra casa gran) i amb mi (el vostre vivificador), ja hi ha prou de formigó, de ponts i canals, prou de verins i prou de repartir l'aigua que no tenim! Heu de deixar cabals ecològics suficients per a mi i per als meus afluents, no podeu assecar-nos, com teniu al germà Túria molts km abans de la seua desembocadura, perquè a la llarga això duria la desertificació del territori i la vostra pròpia desaparició!

Compartir el artículo

stats