Gandia és el resultat de la nostra història, d'un passat impressionant, i amb un futur cada vegada més prometedor. Una terra habitada per gent curiosa, amb talent i inquietuds, que sempre ha sabut adaptar-se als nous temps i, fins i tot, avançar-se a ells. La ciutat que tenim hui en dia està configurada per les decisions que es van prendre fa centenars d'anys, i hui, en el present, també hem de forjar els fonaments per a construir la ciutat del futur; però, per això, hem de saber triar molt bé com volem projectar-nos en el món i amb qui fem este apassionant viatge.

A Gandia, ho tenim clar: els governants, en col·laboració amb la ciutadania, la Universitat, les administracions superiors i les empreses estem treballant de valent, cada dia, per ser una ciutat moderna, sostenible, oberta, competitiva i, molt important: innovadora, perquè considerem que este és un element indispensable i clau per al creixement.

Precisament per això, pel nostre ímpetu per estar a l'avantguarda, el Ministeri d'Economia ens va distingir com a Ciutat de la Ciència i la Innovació. A més a més, hem signat amb el Campus les Càtedres d'Innovació i de Turisme Intel·ligent; estem desenvolupant projectes pioners en relació amb la Destinació Turística Intel·ligent; tenim en marxa el Pla d'Administració Electrònica i Modernització; i ens vam convertir en ciutat líder, tant en l'àmbit nacional com internacional, en la implantació de la tecnologia més eficient que existeix hui en el mercat, en matèria d'enllumenat públic.

Deia la científica Marie Curie que «el camí del progrés mai no és fàcil, però quedar-se aturats encara és pitjor». I Gandia no es vol quedar enrere. L'Ajuntament, Global Omnium i Vodafone vam presentar dimecres de la setmana pasada una iniciativa amb la qual la nostra ciutat fa un pas de gegant en el camí cap a la ciutat intel·ligent que vol ser i serà. Gràcies a estes empreses, que ens han triat d'entre moltíssimes ciutats, afrontem el repte històric de ser el primer municipi d'Europa a implantar la tecnologia NB-IOT (Narrowband): que és la tecnologia de l'Internet de les coses més innovadora, per a la gestió de l'aigua.

Ciutadania, empresaris i polítics mai hem deixat de demanar infraestructures que milloren les nostres comunicacions i que ens facen més pròspers i competitius. Doncs este projecte és, precisament, una infraestructura de telecomunicació, que mai havia estat desplegada ni a Gandia ni a cap ciutat europea de manera íntegra, i amb la qual donem un important salt tecnològic i ens situem al capdavant de les smart cities.

Esta xarxa NB-IOT arribarà a totes les cases i indústries per a la monitorització dels comptadors d'aigua. Ens podrem beneficiar dels avantatges dels comptadors intel·ligents, com ara, conèixer el comportament de l'aigua a la nostra casa a través d'una tele-lectura quasi a temps real i podrem consultar la informació mitjançant l'aplicació mòbil o l'oficina virtual per a millorar la nostra gestió de l'aigua. Una tecnologia que en esta aplicació concreta ens agrada perquè generarà estalvis importants gràcies a la detecció precoç d'avaries, fuites, programació del reg, etcètera.

Com deia l'economista Tony Atkinson, «el canvi tecnològic ha d'estar al servei de les persones i no al revés». I una ciutat amable com la nostra té molt clar que la transformació tecnològica que estem portant a terme ha de comprometre's amb l'ètica, els valors, la natura i el medi ambient. Ha de comprometre's amb l'ús responsable de l'aigua perquè, quan conservem l'aigua, conservem la vida, i tota l'aigua que hi haurà mai, la tenim ara mateix, per això no hem de malgastar-la.

Però esta xarxa va més enllà: L'Internet de les Coses és l'ecosistema d'objectes connectats que permet que sensors, càmeres, ordinadors, electrodomèstics, autos, empreses, edificis i, fins i tot, llars, es troben connectats i es comuniquen per enviar i rebre informació. Un dels estàndards que permet el fàcil desplegament de coses connectades amb poca potència i una gran cobertura de comunicació és el NarrowBand IoT.

El seu desplegament suposa per a Gandia estar en la punta de la llança en la utilització de noves tecnologies en els subministraments públics que ens obri un ampli ventall d'oportunitats. Esta nova xarxa que ha desplegat Vodafone permetrà posar en marxa diferents projectes relacionats amb la gestió intel·ligent, per exemple, de les places de pàrquing públiques, la recollida intel·ligent de residus, el control de contaminació acústica, solucions de teleassistència o prevenció de riscos en edificis públics, per apuntar uns quants.

Encara que ho semble, no és ciència ficció. És la realitat del present que ja la tenim a Gandia, per la qual cosa m'agradaria que es reconeguera l'envergadura d'una infraestructura que suposa una vertadera revolució tecnològica al servei de la nostra ciutat.

Fa més d'una dècada, l'Ajuntament, de la mà d'Aguas de Valencia (hui Global Omnium), va invertir d'una manera decidida en la xarxa municipal de l'aigua potable exemplar que tenim a la nostra ciutat i en la seua optimització. En els últims deu anys, hem destinat més de 25 milions d'euros a millorar el recurs hídric i hem modernitzat les plantes potabilitzadores perquè l'excel·lència de l'aigua estiga garantida.

Estes accions ja ens van convertir en espill per a altres ciutats del país, la qual cosa ha generat que esta empresa -que ha gestionat el cicle integral a Gandia durant els últims cent anys- torne a apostar per Gandia implantant un altre projecte referent a Europa.

Des del principi de la legislatura, este govern que presidisc, ha considerat la importància de la col·laboració público-privada en les qüestions de ciutat, perquè estem convençuts que, anant de la mà amb les millors empreses, reforcem l'estructura econòmica i s'obtenen els millors resultats. Per això, vull agrair que Global Omnium i Vodafone ens hagen donat esta oportunitat històrica que farà que el nom de la nostra ciutat recórrega el món. Gandia servirà de model en les fires d'innovació europees i ens situarà en el mapa universal de les noves tecnologies.

Ho estem veient: el bon clima que s'ha establit a la ciutat té com a resultat que la confiança en Gandia d'empreses importants s'està reprenent i consolidant. Són moltes les mercantils que han tornat a creure en Gandia i han decidit invertir en ella, bé per a instal·lar-s'hi, bé per a créixer o bé per a implantar models de negoci pioners. I precisament gràcies a l'aposta de tots aquells que creuen en la nostra ciutat, Gandia Funciona.

Els Borja ja van situar Gandia, a finals del segle XV, com una ciutat d'avantguarda a Europa gràcies a la canyamel, en implantar un sistema precapitalista de producció a gran escala de l'edulcorant, que els va permetre comercialitzar per tot el continent aquell or blanc. Sis segles després, Gandia torna a ser una ciutat de referència a Europa en tecnologia i innovació; i una ciutat on mirar-se per saber posar tot el talent i les tecnologies noves a la disposició del progrés i la ciutadania.

L'esperit innovador de les nostres nissagues històriques i la força de les empreses ens encoratja per a situar-nos de nou com la referència valenciana més important.