Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

"'Vestint il·lusions' vol visibilitzar el desamparament de la dona, la infància i les persones tractades per adiccions"

Xerrades, tallers i l'elaboració de jocs i material per als refugiats de l'illa grega de Chíos són algunes de les accions

"'Vestint il·lusions' vol visibilitzar el desamparament de la dona, la infància i les persones tractades per adiccions"

'Vestint il·lusions' és un dels 10 projectes premiats en la 26 edició de les Ajudes a Projectes Interassociatius, una iniciativa de la Fundació Horta Sud amb el suport de Caixa Popular i el Grup Ugarte Automoción. Esta convocatòria té com a objectiu principal afavorir la participació ciutadana i enfortir el teixit social de la comarca de l'Horta, contribuint a la realització de projectes de desenvolupament cultural, social o educatiu entre associacions. María Marín, coordinadora del projecte «Vestint il·lusions», explica quins són els objectius d'esta iniciativa.

P Quin és l'objectiu del projecte «Vestint il·lusions»?

R El nostre objectiu principal és sensibilitzar i fer visible la situació de desemparament que pateixen alguns col·lectius, especialment la infància i la dona, així com les persones en tractament per addiccions de l'Associació d'Alcohòlics Rehabilitats de Torrent i Comarca (ARTIC). De manera indirecta, també volem incidir en altres objectius com l'educació no formal, el consum responsable i la reducció de residus o la reutilització de materials reciclats.

P Quines associacions i entitats formeu part del projecte?

R El projecte sorgeix de la unió entre el Taller Madre Mazzarello - Amparito Baviera (M.M.A.B.) i de l'Associació ARTIC. Des de fa més de quinze anys, les 65 dones que conformen aquest taller es reuneixen i confeccionen roba per a xiquetes i xiquets de països de Llatinoamèrica, Àfrica i Àsia. La frase «cada puntada és un acte d'amor», de la fundadora de l'ordre salesiana Madre Mazzarello, va inspirar a Amparito Baviera. Esta torrentina va posar el seu esforç al servei dels altres fent realitat el seu esperit solidari, amb l'ajuda de la seua filla Inmaculada Alabarta. Juntes han fet créixer el taller de costura. D'altra banda, l'Associació Artic és una ONG fundada en 1980 pel Dr. Miguel Ángel Torres, amb l'objectiu de donar una resposta professionalitzada a la rehabilitació, l'ajuda als familiars i la reinserció del malalt alcohòlic. A conseqüència dels canvis de la societat, ens hem anat adaptant a les noves necessitats ampliant així l'atenció a altres addiccions. Artic compta amb 40 anys d'experiència en rehabilitació i tenim dos centres en Torrent i Quart de Poblet.

A més, cal destacar que les peces de roba que realitzem es distribueixen gràcies a la col·laboració d'altres entitats, com és el cas de l'ONG Balloma Matata a l'illa grega de Chíos, a través de la Trinitària Sor Inmaculada Cabanes s'envien a països d'América Llatina i Àfrica, mentre que l'ONG Asociación Colaboración y Esfuerzo (Acoes) i la Parròquia de l'Assumpció de la Nostra Senyora de Torrent envien la roba a Hondures. A València també col·laborem amb la Casa Cuna Santa Isabel pintant llençols i samarretes.

P Com va nàixer el projecte?

R En les dues associacions hi havia dones que tenien coneixement del que estàvem fent, va ser així com vam trobar una base comuna consistent en l'ajuda mútua i la projecció solidària. D'una part, les dones del taller M.M.A.B volien posar a disposició d'Artic els seus coneixements amb les agulles i el teixit, al mateix temps que des d'Artic sentien la necessitat de tenir una projecció de solidaritat davant d'algun grup en necessitat.

Pilar Escribano, de l'associació Artic, coneixia el taller Madre Mazzarello-Amparito Baviera a través de la seua germana. Quan la seua germana es va posar malalta d'Alzheimer, Pilar va començar a col·laborar amb el taller i per a ella este projecte és un homenatge a la seua germana. Va ser així com vam començar a treballar conjuntament i, a mesura que la iniciativa va avançar, vam poder obtenir la subvenció de la Fundació Horta Sud perquè havíem de comprar nou material per seguir este projecte solidari que és bo per a tothom. A través del treball en xarxa hem aprés l'important que és el recolzament entre les persones que formem les associacions per a poder fer tindre una societat més digna i justa.

P Quines són les persones beneficiàries del projecte?

R Les persones beneficiàries del projecte són persones amb addiccions en fase de tractament i rehabilitació de l'Associació Artic. També destaquen les xiquetes i xiquets en situació de desemparament en l'àmbit internacional, de països com Hondures, Guatemala o Benín, entre altres, i a nivell nacional col·laborem amb la Casa Cuna Santa Isabel de València. Altres persones beneficiàries són les dones i els infants dels camps de refugiats sirians de l'illa de Chíos a Grècia, per ser les persones més desemparades dins d'este col·lectiu. En total estem treballant unes 30 persones de l'Associació Artic i 14 persones del taller Madre Mazzarello-Amparito Baviera.

P Quines són les principals accions del projecte?

R Les campanyes de sensibilització són una part important del nostre projecte. En este sentit, hem fet una xarrada informativa sobre la situació de la infància tant en els països en vies de desenvolupament com en el nostre entorn. També vàrem organitzar una altra xarrada acompanyada de la visualització de material audiovisual sobre l'impacte dels nostres projectes. A més, a través dels premis Artic que se celebren el 26 de juny de cada any, coincidint amb el Dia internacional de la lluita contra el mal ús i el tràfic il·lícit de drogues, l'any passat vam premiar a l'ONG Balloma Matata, una de les organitzacions encarregades de portar la roba del nostre taller als refugiats sirians.

Entre les nostres activitats destaca el taller de costura (aprenentatge de patronatge senzill, tallar, cosir, etc.), el taller de màquina de cosir (aprenentatge de l'ús de la màquina de cosir i altres utensilis relacionats amb la costura), el taller de costura de supervivència (posar botons, fer baixos pantalons, sargir, etc.) i, este últim mes, ens hem adaptat a la situació de l'estat d'alarma i estem elaborant des de casa mascaretes per a adults de la població de Torrent, així com mascaretes per a nens i nenes que ens ha demanat la Creu Roja del municipi.

PEn què consisteix l'elaboració de jocs i material per als camps de refugiats?

R Érem conscients que l'Associació Balloma Matata treballava directament al camp de refugiats de l'illa de Chíos i que tenien moltes necessitats. Ens vàrem parlar de les característiques del camp en el qual xiquets, xiquetes i dones eren els col·lectius més vulnerables. Per aquesta raó vam començar a cosir i teixir tot el que ens van demanar: compreses, bolquers, bufandes, doudous, una pantalla de cinema, etc. No podem tenir contacte directe amb les famílies que reben el material, però sabem del lliurament directe de les peces per part del testimoni gràfic que ens acosta María al capdavant de Balloma Matata, qui entrega directament les nostres peces entre els refugiats i refugiades.

PQuè estan aprenent les persones beneficiàries del projecte?

R Hem aconseguit motivar l´esperit solidari, així com potenciar un vincle intergeneracional amb el grup de persones majors que, de forma voluntària, ens ensenyen a cosir oferint el seu temps i els seus coneixements, el que serveix també a la desestigmatització del col·lectiu de persones addictes en la nostra societat.

Les persones participants del taller valoren sentir-se relaxats i realitzats amb l'activitat, que la viuen com un moment per oblidar-se dels problemes, per distraure's de les complicacions del dia a dia i que els ajuda a augmentar la concentració. També destaquen el fet de sentir que ajuden ajudant-se, el que els fa sentir-se útils i també agraïts. Totes les persones valoren satisfactòriament poder aprendre coses noves, treballs manuals que els ajuden a exercitar les mans, i, sobretot, el fet de sentir-se implicats en un projecte més gran. El projecte s'ha convertit en una activitat de trobada per a tots i totes.

A més, s'ha establert un vincle d'estima entre els i les usuàries en tractament per addiccions i les voluntàries del Taller de costura Madre Mazzarello-Amparito Baviera. Tant és així que algunes persones que ja no estan en tractament, o bé són familiars, s'han sumat com a voluntàries en aquest projecte i continuen venint els dijous a gaudir de l'ambient de solidaritat que es genera en cada taller.

Compartir el artículo

stats