El final del curs s'apropa i encara queden pendents de publicar normatives importants que marcaran l'organització del pròxim període escolar 2016-2017. Una d'elles és l'ordre sobre la jornada escolar, la qual ja s'ha donat a conéixer a les AMPA amb un esborrany provisional. L'altra, és la subvenció per a les activitats de les associacions, federacions i confederacions de pares i mares que queda pendent de publicació, igual que també queda pendent el pagament de la subvenció corresponent a 2015.

En aquest sentit, les AMPA urgeixen que es facen oficials les normatives per poder començar a organitzar les activitats de les associacions per al pròxim curs, així com poder també concretar la jornada escolar per poder escollir quina és la més adient per a la comunitat educativa de cada centre escolar. En referència a l'esborrany de la nova ordre sobre la jornada escolar, cal destacar que el projecte es va presentar en la Mesa Autonòmica de Pares i Mares i s'ha modificat d'acord a algunes de les aportacions que van realitzar les AMPA com per exemple, oferir més flexibilitat a l'hora de recollir als xiquets i xiquetes d'escola o garantir l'horari d'apertura del centre d'octubre a maig de les 9 a les 17 hores.

Altres noves normatives que sí que s'han publicat recentment, coincidint amb el final de curs, han estat les relacionades amb l'organització dels Bancs de Llibres de la Xarxa Llibres i el Menjador Escolar. En referència a l'organització dels Bancs de Llibres una de les principals línies d'actuació que marquen les directrius de la Conselleria és que l'organització recaurà sobre cada centre educatiu. Al respecte, s'han generat dubtes entre les AMPA que troben a faltar un model d'organització de Banc de Llibres que concrete un poc més les pautes d'actuació i els criteris de conservació dels materials s'han de requerir.

Xarxa llibres

Segons fixa la nova fase del programa Xarxa Llibres, les famílies hauran de realitzar la devolució dels llibres al seu centre un cop finalitze el curs i hauran d'emplenar telemàticament un justificant de devolució. Els llibres, segons s'indica s'admetran sempre que el seu estat de conservació no dificulte la lectura, ja que no s'havien fixat criteris previs de conservació. La revisió del material l'haurà de fer el Consell Escolar abans del 15 de juliol i la validació s'haurà de registrar al programa Ítaca. Si les famílies tornen tots els llibres, rebran el 100% de la subvenció per a la segona fase i si no rebran l'import proporcional. Els ajuntaments tindran totes les dades per poder realitzar el pagament de les beques d'aquesta segona fase.

Menjador Escolar

En relació a la nova normativa per al menjador escolar, els principals canvis respecte a l'ordre 53/2012 són l'adaptació de la normativa per al nou calendari de menjador escolar que s'ha ampliat enguany a juny i setembre. Així la nova ordre determina que la sol·licitud del menjador s'haurà de fer efectiva abans que acabe el període de matrícula per al nou alumnat i la publicació d'admesos i exclosos, així com el procediment de selecció i admissió, es portarà a terme abans del primer dia de curs.

La nova normativa també modifica la ràtio per monitor o monitora en els primers cursos per poder atendre millor als xiquets i xiquetes d'infantil 2 anys que s'han incorporat també aquest curs en alguns centres. Així per a l'alumnat d'Infantil de 2 i 3 anys la ràtio serà de 15 a 10 xiquets i xiquetes per monitor o monitora. Per a la resta de cursos la ràtio serà la mateixa: 20 xiquetes i xiquetes per monitor per a Infantil 4 i 5 anys i 30 per a Primària.