L'Auditori de la Diputació d'Alacant va acollir anit X Nit d'Escola Valenciana, titulada "La Nit Estellés". El rector de la Universitat d'Alacant, representants de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua aixó com de polítics i sindicats varen acudir a l'acte. També asistiren el Diputat de Cultura, Juan Bautista Roselló, així com Beatriz Gascó, directora general d'Ordenació, Innovació i Política Lingüística, i Vicent Satorres, president de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià.

L'acte de presentació de les Trobades 2013, els projectes anuals i els guardons que atorga l'entitat va suposar un homentage al poeta Vicent Andrés Estellés, al qual van dedicades les festes per la llengua que s'iniciaran a l'abril sota el lema "La veu del teu poble". "Aquesta ha estat La Nit del Mural del País Valencià, hem volgut recordar l'Estellés que recorre les comarques, les tradicions, la cultura i els referents valencians de nord a sud, perquè hui La Nit fa 10 anys" va explicar Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana, a més de recorda que la celebració ha passat ja per Castelló, València, el Puig, Xàtiva, Alzira, Godella, Calp, Alcoi i l'Eliana.

La gala va estar amenitzada per la música de Pau Alabajos, que va avançar alguns temes del seu pròxim disc, "Mural del País Valencià"; Bertomeu, que va interpretar cançons del seu treball "7 d'Estellés" i Miquel Gil, que va cantar poemes musicats d'Estellés com "La rosa de paper".

El lema de les Trobades d'Escoles en Valencià, "La veu del teu poble", és un homenatge a l'emblemàtoc poema d' Estellés, "Assumiràs". Una vintena d'alumnes del col·legi públic Gabriel Miró de Calp varen cantar amb piano, aquestos versos convertits en himne.

Els guardons de La Nit varen destacar la gran tasca en matèria musical feta durant quatre dècades pel grup Al Tall, que va rebre el Guardó a l'üs Social del Valencià. El sociolingüista i filòleg Vicent Pitarch va rebre el Guardó Extraordinari i el Guardó a la trajectòria Individual va estar atorgat al professor Joan Ponsoda, per la tasca en l'ensenyament en valencià.

Al final de l'acte, Al Tall va eixira cantar a l'escenari dos temes ben significatius, "Tots ens tiren pedraetes", basada en versos d'Estellés i "A Miquel Grau", un homenatge al jove assassinat a la ciutat d'Alacant per defendre les llibertats del poble valencià.

Al seu discurs, Vicent Moreno va dir que l'avantprojecte de llei educativa, "no afavoreix l'objectiu de vetllar per un sistema que garantesca l'educació a la qual aspirem" i que "l'educació necessita de la inversió dels governs i de governs que creguen en garantir una formació òptima per a tot l'alumnat". A més, recorda que molts centres educatius han sol·licitat implantar el Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Valencià. "Esperem que l'Administració educativa valore i respecte la decisió democràtica de tots", va dir.