La Federació Llull, formada per Acció Cultural del País Valencià, Òmnium Cultural i Obra Cultural Balear, va commemorar recentment al poble català de Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona) la signatura fa 300 anys del Pacte dels Vigatans, acord dels austracistes catalans en defensa de les institucions pròpies, al mateix temps que els maulets valencians començaven la seua lluita a la Comunitat Valenciana amb el mateix objectiu.

Les tres associacions celebren cada any un acte de commemoració dels 300 anys de la Guerra de Successió, que va durar des del 1705, amb el des-embarcament de les tropes austracistes dirigides pel general Basset a Dénia, fins el 1715, amb la rendició de Mallorca a les tropes franco-espanyoles borbòniques. La contesa va significar la fi de l'antiga Corona d'Aragó i, amb ella, de les lleis i institucions pròpies, com l'antic Regne de València, que formaven part de la Corona. La Guerra de Successió va significar la imposició de la monarquia borbònica, el centralisme i les lleis i institucions castellanes.

La jornada, que cada any es fa a un lloc diferent de la Comunitat Valenciana, Catalunya o les Balears, en funció d'un fet històric concret o altre, dins del que va ser la Guerra de Successió, va començar amb una caminada popular al lloc dels fets de 1705, l'ermita de sant Sebastià, amb una participació notable.

Primerament, hi va haver una mostra de cultura popular a càrrec dels Falcons de Malla i els Miquelets de Catalunya. Seguidament, s'atorgaren els IX Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià, en els que hi hagueren guanyadors del Principat però també de la Comunitat Valenciana.

Encesa de la flama

Acte seguit, es va encendre la Flama del Pacte dels Vigatans i la va recollir un infant riuprimerenc. Aquesta Flama, serà custodiada per diferents famílies de Santa Eulàlia de Riuprimer fins el 10 de setembre, quan la columna dels Vigatans la portarà a Vic per cremar el Decret de Nova Planta. Després d'això, hi va haver els discursos institucionals. Van parlar Txevi Rovira regidor de Sta. Eulàlia; Carles Solà, membre de la junta directiva d'ACPV; Josep de Lluís, d'OCB, i Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural.

A partir de la 13 hores, hi hagué la recreació històrica del Pacte dels Vigatans a l'interior de l'ermita, el lloc dels fets de 1705, a càrrec del grup de teatre Tona 78 Talia.