16 de agosto de 2017
16.08.2017
Patrimoni

Els pintors de la prehistòria

09.09.2017 | 13:38
Els pintors de la prehistòria

L' art rupestre mediterrani es va desenvolupar des del Neolític fins a l'Edat del Coure, de 10.000 a 4.000 anys abans de la nostra era, tot i que hi ha un intens debat sobre la seua cronologia. Les pintures i gravats s´hi troben en abrics poc profunds, on podia entrar la llum del sol, i en coves que serviren de refugi als pobladors.

Una de les seues característiques és l'estil esquemàtic de les figures i la intensitat de les escenes, que representen episodis de guerra, caça, vida quotidiana o danses rituals. De fet, el gran naturalisme i detall d'estes pintures ha permés identificar tipus d'arcs, vestits i abillaments de les figures humanes durant eixe periode. Ofereixen, al remat, un retrat excepcional de la vida de l´home antic i de la seua evolució cultural.

També s'ha interpretat este art com a marcador del territori, sense descartar la seua funció sagrada o religiosa. La fecunditat i la fertilitat, el cicle agrícola o els vincles socials són altres motius d´estes manifestacions artístiques.

En l'arc mediterrani hi ha més de 700 d'estos conjunts pictòrics, que foren declarats Patrimoni Mundial per la Unesco l´any 1998, una llarga llista repartida entre les autonomies d´Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana i Múrcia.

Pel que fa al territori valencià hi ha més de 300 jaciments distribuïts en 122 municipis. A la Comunitat Valenciana, la majoria de les pintures trobades fins ara obeïxen a dos corrents; l'art llevantí i l'art macroesquemàtic, este últim amb esbossos de figures.

Un dels conjunts més importants s'hi troba a l´interior de Castelló, en el Barranc de la Valltorta. Ací són conegudes les pintures de la Cova Remígia (Ares del Maestrat), o les de la Cova dels Civils i la Cova dels Cavalls, a Tírig. En esta última hi ha una cacera de cèrvols on es pot apreciar el major domini de la perspectiva que suposa este art, amb escenes disposades en diagonal per a donar sensació de profunditat. Les figures de la part superior estarien més allunyades que les situades en la inferior. Des del Museu de la Valltorta (situat a Tírig) ixen rutes guiades per a visitar les diferents cavitats.

A l'interior de València destaca la zona del Massís de Caroig. A Bicorp està la Cueva de la Araña, amb la seua famosa escena sobre recolecció de mel, on un orifici en la roca simula un buc d´abelles. Més al sud, a Gandia, està la Cova del Parpalló, ocupada fa 27.000 anys, adaptada per a visites i amb un centre d´interpretació pròxim.

A les comarques del sud el jaciment més important és el de Castell de Castells, a la Marina. Al santuari del Pla de Petracos hi ha un dels conjunts d´art macroesquemàtic més importants del Neolític, amb més de 7.000 anys d´antiguitat. A més, disposa d´un centre d´interpretació, renovat l´any passat, on es recrea esta època i tot el seu hàbitat amb ajuda de projeccions audiovisuals.

L'estiu és una època propícia per a conéixer el ric patrimoni arqueològic que atresora la Comunitat Valenciana. A més, l'art rupestre ha suposat un revulsiu per al turisme d'estes comarques.


L'home es pintava a si mateix


A diferència del Paleolític, on les escenes són minoritàries i el paper de l´ésser humà és marginal, en les societats pospaleolítiques la figura humana anirà guanyant protagonisme, sovint pasturant o caçant. Els grans quadrúpeds continuen presents, però ara es representen subordinats a l´activitat humana. Dins d'este art les comarques centrals valencianes destaquen per traçats més esquemàtics. Pel que fa a la tècnica es fa servir bàsicament pintura líquida aplicada amb pinzell, on predomina el roig, encara que hi ha algunes figures en negre i en ocasions en blanc.

Els principals conjunts pictòrics

Alguns dels assentaments valencians amb art rupestre són els de Vilafranca (Covatina del Tossal); Ares del Maestrat (Cova Remígia); Tírig (Cova dels Civils, Cova dels Cavalls); Bicorp (Lucio, Barranco Moreno, Cueva de la Araña);
Moixent (Abric de la Penya, Barrranc del Bosquet, Les Alcusses, Gontran); Gandia (Cova del Parpalló); Castell de Castells (Pla de Petracos) i Alcoi (la Sarga).
 
Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Calendarios 2017/18

Calendario Laboral y Escolar Comunidad Valenciana

Consulta el calendario de 2018

Todos los días festivos nacionales, locales y de las ciudades de València, Castelló y Alicante de 2018, así como el calendario escolar para el curso 2017/18 y 2018/19.


Enlaces recomendados: Premios Cine