Els polítics hem de passar de les paraules als fets. Malgrat que només ho puc escriure en paraules, resumiré els fets. Des que vàrem arribar a l'alcaldia de Xàtiva hem obert un nou temps en el qual hem tornat a la normalitat institucional i hem rebaixat la crispació política. Com a alcalde, estic permanentment treballant per la ciutat i 24 hores al dia accessible. Hem augmentat la participació ciutadana i estem fent una impecable gestió econòmica de l'ajuntament. En definitiva, treballem per restablir el bon nom de la ciutat.

I si baixem al detall? En l'àmbit social, hem posat en marxa el CRIS i el CEEM per ajudar a la gent amb diversitat funcional i que estava sense acabar des del 2009. Hem duplicat les partides socials, i el programa de polítiques inclusives ha donat treball a més de 60 persones amb recursos propis de l'Ajuntament. per als xiquets i les famílies, hem creat dues línies d'educació infantil gratuïta en centres públics, el col·legi Taquígraf Martí i a l'Attilio Bruschetti i la conselleria ja té en pressupostos el nou centre d'educació especial del Pla de la Mesquita.

Pel que fa a la gestió econòmica i de serveis públics, es va fer una auditoria que va deixar clar que el deute total era de 24 milions d'euros, 18 milions d'euros dels quals eren de deute bancari. En dos anys l'hem reduït a la meitat. Eixe rigor en la gestió ens ha permès fer una rebaixa del 4% en l'IBI, gràcies a la rebaixa dels valors cadastrals. També hem reduït les despeses supèrflues, hem millorat els ingressos per recaptació i hem revisat a la baixa els contractes públics. El Pla de Sostenibilitat d'Infraestructures ha permès oferir treball a més de 80 persones, amb una inversió de 700.000 euros en les dues primeres fases. I ara encetarem una tercera fase que permetrà donar treball a 25 persones més, continuant les obres en tots el barris.

Quant a la cultura i el patrimoni prompte tindrem les primeres pistes de la redacció del Pla Especial del Nucli Antic. Hem creat noves zones d'aparcament en els carrers Vallés, Caldereria i Sant Agustí per acabar la peatonalització de la plaça del Mercat. Per recuperar el prestigi cultural, hem celebrat congressos sobre els Borja i la crema de Xàtiva i es va nomenar fill predilecte a Raimon com a exemples dels valors culturals. Hem recuperat les restes de Vila Cornelius per exposar-les al Museu de l'Almodí. Hem restaurat la cúpula i retaules ceràmics de Sant Onofre. En turisme, hem renovat la web de Xàtiva Turisme, hem augmentat la inversió publicitària exterior i això s'ha traduït en un increment de les visites al castell. En l'àmbit de les festes, hem revitalitzat el teixit associatiu de les falles i les festes de carrer, que a Xàtiva s'aguantava per la voluntat de la gent. Al col·lectiu faller, se'ls ha ofert la gratuïtat de l'ús del Gran Teatre. Hem fet un increment del 40% dels premis en metàl·lic als monuments fallers.

Amb 33 clubs i 3.000 persones federades en distintes modalitats esportives, hem creat un nou sistema d'ajudes econòmiques. També hem iniciat la millora en les principals instal·lacions esportives: hem canviat el sistema d'il·luminació en els pavellons i hem començat a fer-ho en el camp Murta. Ja hem tret a concurs la redacció del projecte per fer una piscina coberta pública.

?Més inversions. En unes setmanes, celebrarem la nova Fira, el gran aparador de la ciutat, i en la qual estrenarem un nou concepte molt més vinculat a la qualitat i que suposarà un canvi històric. També detallarem prompte el Pla Director d'Inversions «Xàtiva Creix»: plasmarem les inversions que arribaran als 4 milions d'euros a executar d'ací a final de legislatura per a millorar infraestructures i serveis públics.

Dos anys ens han donat per fer moltes coses. No ens podem entretindre en paraules: queda molt per fer fins al 2019.