Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La ressurrecció del «frare»

Naix el primer campionat autonòmic de frare amb la finalitat de recuperar esta modalitat de Castelló

La ressurrecció del «frare»

A principis del segle XX, la pràctica del frare era hegemònica al Maestrat i les comarques del nord de Castelló, testimoni d´un patrimoni cultural i esportiu que poc a poc es va anar esvaint a les acaballes de la centúria. El joc amb frares és l´única modalitat autòctona de pilota amb un caràcter indirecte, ja que el frare és un joc molt semblant al frontó basc, però amb importants particularitats. El frare es juga entre dos muralles i un frontó que inclou dos bisells a cada banda del mur frontal, el que fa impossible preveure la direcció que agafarà la pilota en cada punt. A més, al darrere hi ha un espai per al rebot que pot incorporar una xicoteta teulada.

A l´any 2001, quen el frare només era un record del passat, es va crear el Club de Pilota Valenciana de Traiguera, encapçalat pel seu president, Amador Peset. Des del club es va fer un gran esforç per reviscolar aquesta modalitat a la comarca, recuperant informació mitjançant la memòria oral, difonent en xarxa i fomentant la pràctica del joc que tan poc es coneixia en la pilota valenciana.

Des del món de l´educació també es va fer una gran aportació per ensenyar-la als més menuts. Al IES Joan Fuster de Sueca, de la mà dels docents Manolo Conca i Vicent Pérez, es va construir un trinquet amb frares dins del anomenat «Poblet de la pilota». La tasca a dia de hui encara perviu al poble de Sueca, on alumnes del centre i del CPV Xúquer, mestres, monitors, entrenadors de pilota i estudiants universitaris aprenen i gaudeixen del frare.

Per donar continuïtat a estes iniciatives, el Club Pilotari Castelló i la Federació de Pilota Valenciana han iniciat un procés de normalització de la modalitat amb la finalitat de reactivar-la i estendre-la, de ressucitar-la.

Com aspectes més destacats es treballa per a l´elaboració d´un reglament del frare confeccionat per experts, l´inclusió del joc com a modalitat dins de les competicions federatives i dels Jocs Escolars (JECV), així com la creació del primer Campionat Autonòmic de Frare.

Este torneig es celebrarà el pròxim cap de setmana del 1 i 2 de juliol a les localitats de Traiguera i Barri d´Enroig (Xert), on encara perviuen trinquets amb frares. El guanyador es proclamarà, per primera vegada, campió autonòmic del frare.

Les inscripcions estan obertes a totes les categories, amb la intenció d´atraure els més menuts, aficionats, veterans, federats i professionals de la pilota.

Paral·lelament a la competició, també s´han programat activitats esportives i culturals enfocades a la promoció del turisme actiu pels municipis del Maestrat, on destaquen les oliveres mil·lenàries, les activitats vinculades al senderisme, el Reial Santuari Verge Font de la Salut, a més dels tallers del procés d´elaboració de l´oli, formatges i degustació de vins.

Traiguera i Xert són els pobles seu del campionat, que compta amb el recolzament de la Diputació de Castelló.

Compartir el artículo

stats