Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Joves units amb la diversitat

Una cerimònia senzilla però molt digna obri el III Eurojove de Pilota en el pabelló poliesportiu de Tavernes Blanques. Desfilen decenes de xics i xiques, menors de 19 anys, que són els convocats per a jugar a les modalitats oficials de la CIJB. Allí veiem a francesos de La Picardia, belgues, holandesos, italians del Piamonte i la Liguria, bascos i valencians, cadascún amb la seua bandera. Venen de regions on el joc de pilota es practica segles i segles. Els seus pobles han viscut guerres i revolucions i inclús, canvis de fronteres. I no una sola vegada. La pilota va nàixer molt avans que els estats tal i com els coneguem hui. Conste esta apreciació per a entendre el que molts no volen entendre: unir en la diversitat consisteix en això, en respectar les identitats en plenitut. I una volta respectades, construïr un futur en comú. Eixe és l´espirit de la CIJB que, pel que veiem en el panorama internacional, l' ha convertida en l'organització més prestigiosa en el foment del joc de pilota. Xics i xiques en igualtat. Voluntat en triar les modalitats de joc a participar i presència d'una modalitat autòctona com a signe d' admiració cap les peculiaritats de cada regió. Una idea que naix del respecte és una idea amb possibilitats de futur. Un esport que naix en les entranyes dels pobles no pot perdre la seua condició de ser ànima, espirit, il.lussió, de ser llengua i identitat. Fa anys, en el primer i exitós Congrés de Pilota a Mà en temps de la Federació que presidia Victor Iñurria, el representant d'una ïlla de Suècia on es mantè el joc de pilota a mà va recordar que cap modalitat impossada tindria futur si no respectava les modalitats identitàries. Entenia perfectament l'esperit que impulsava este moviment.

Decenes de joves juguen a pilota a mà arribats de diferents païssos europeus en les precioses instalacions de Tavernes. Cal destacar la perfecta adaptació del pabelló cobert per a la pràctica del One Wall. I el camp de futbol per l' anomenat joc internacional i el carrer natural per al joc de Llargues. Tots ells carregats d'il·lusions. Els i les valencianes semblen que eixiran triomfants en el medaller final. Sembla que els bascos es convertixen en la revelació mostrant que els seus jugadors s'adapten ràpidament a les formes diferents de joc. Les xiques holandeses destaquen junt les valencianes i els italians milloren de manera general. Son els fets més destacats a l'hora d'escriure estes reflexions.

Però per damunt de medalles, de victòries, cal destacar que el Eurojove és un model de convivència entre joves que volen respectar el llegat dels seus pares i iaios. Un llegat de segles. Un èxit de la CIJB i de totes les seues federacions.

Compartir el artículo

stats