Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

És l´hora del frontó valencià

És l´hora del frontó valencià

Fa més de cent anys, en els temps de Simat, i segons comenta eixa font d'història que és Rovellet, un empresari basc va proposar a les figures del Pelayo d´aquell temps la idea de construir un trinquet a Madrid i contractar-los per a jugar. Aquell empresari estava convençut de que la pilota valenciana tenia moltes possibilitats d´èxit. Era el mateix que ja s´havia fet amb els frontons i la «cesta punta», cas del recuperat Beti Jai.

Terencio Miñana, que era l´amo i senyor de la plaça, va sentir això d´anar vestits amb corbata i sabates de xarol i estar subjectes a la disciplina d´una empresa i va desistir de la proposta. Ell era de Simat, altres ho eren de Gandia i Alboraia o Sueca i això d´anar lluny del Micalet els venia malament. A saber si tot allò no seria fum de palla... Anys després va tindre una resposta semblant el futbolista Puchades, quan va ser requerit pel Madrid.

No hi ha hagut manera d´estendre els trinquets fora de València. Prou s´ha fet de mantindre-los amb respiració assistida en terres valencianes. Afortunadament, en matèria de difusió internacional descobrim que jugaven a llargues, valons, flamencs, frisons, lígurs i piamonteses. I després trobem que també ho feien mexicans, veneçolans, equatorians i colombians... I que els bascos han recuperat la mare de totes les modalitats, segurament d'origen greco-romà, si és que algun dia es posen d´acord historiadors i filòlegs. La pilota valenciana i els nostres pilotaris necessiten obrir fronteres, conéixer horitzons, «eixir de la rutina» en paraules de Puchol II fa uns dies.

Pot nàixer, ha de nàixer, una competició ibèrica de frontó valencià, modalitat molt semblant a la pilota a mà basca. Només canvien les pilotes, més lleugeres, i les dimensions de la pista, més reduïdes. Hi ha interés en molts llocs de la península on també necessiten nous al·licients que ningú els oferix. La potencialitat de la Federació de Pilota, activa i poderosa; el suport segur de les televisions regionals i d´altres mitjans, animen a recuperar un projecte que torne a il·lusionar els amants d'este esport.

Compartir el artículo

stats