Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinión

Maria Esteve, la dona incansable

Sempre estarem en deute amb les persones que ens han precedit, amb els hòmens i dones que han obert i aplanat els camins pels quals avança la nostra societat. Una d'aquestes persones, pionera i exemplar en tants aspectes, és l'alaquasera Maria Esteve Llàcer, que precisament hui, dia de Reis, compleix 95 anys.

A la semblança biogràfica que en 2003 li dedicà Quaderns d'Investigació d'Alaquàs, Ramon Tarín -un altre alaquaser modèlic- qualificà Maria Esteve com una dona «incansable», i també com «el bastió i llegenda viva del teatre local». De fet, a través del grup dramàtic local El Teatret, Maria ha dedicat més de setanta anys de la seua vida a l'art escènica, primer com a intèrpret i després com a directora; i sempre «amb aqueix toc personal espavilat i entranyable», tal com escrigué Ramon. En aquest sentit, no hi ha dubte que la tríade integrada per José Medina, Juan Alabau i Maria Esteve conformen els noms clau del teatre a Alaquàs durant el segle XX.

A més, cal tindre present que Maria va portar a terme gran part de la seua dedicació social i cultural en uns temps complicats i en unes circumstàncies personals sovint adverses, ja que quedà vídua i amb un taller familiar al seu càrrec quan el major dels seus tres fills encara no tenia els deu anys. Lluny, però, de recollir-se i limitar la seua activitat, les dificultats la portaren a superar-se i a incrementar la seua labor pública. I fou així com, entre d'altres coses, en 1976 esdevingué la primera presidenta de l'associació de Mestresses de Casa de la localitat (càrrec que ocupà fins a 1987); i a la dècada dels anys vuitanta s'integrà en el consell de redacció de Quaderns d'Investigació d'Alaquàs, on ha col·laborat amb l'elaboració de biografies i escrits de temàtica etnològica, tradicional, festiva i gastronòmica, entre d'altres.

Fins al dia de hui, en què continua participant activament de la vida cívica i cultural del seu poble. I és així que, per exemple, en 2015 fou proclamada Coetera Major per l'associació d'Amics i Amigues de la Cordà, de la qual és membre; durant l'any passat formà part del grup de majorals que organitzaren la festa de la Mare de Déu de l'Olivar; i fa escassament un mes vàrem tindre ocasió de veure-la assistint a una de les xarrades que periòdicament organitza el col·lectiu Alaquàs Debat. És a dir, continua sent la dona incansable i compromesa amb la millora de la nostra societat que sempre ha sigut.

Tota una sort i un exemple per als qui l'envolten i per als qui considerem que, sense l'aportació i el treball de persones com ella, la nostra societat seria prou menys amable del que és. Moltes felicitats, Maria!

Compartir el artículo

stats