Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinió

Patrimoni humà

Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, el fred és viu». Aquesta fita que marca en el nostre calendari la meitat de l'hivern, és també la data que l'Institut d'Estudis Comarcals (IDECO) de l'Horta Sud ha triat per a la seua festa anual de lliurament del premis que ve celebrant des de l'any 2002, com a reconeixement a les persones, institucions o associacions que s'han distingit pel seu treball de vertebració, cohesió social i desenvolupament cultural, educatiu o econòmic de la nostra comarca.

Durant la vetllada del dia 2 de febrer, a les 19'30h, a la Sala Cívica de l'Antic Mercat de Torrent, que organitzem amb el nostre amfitrió l'Ajuntament de Torrent i el suport de la Mancomunitat Intermunicipal de l'Horta Sud i dels ajuntaments de la comarca, a més dels agents culturals, educatius i socials, atorgarem el III Premi Carmen Valero a Conxa Chust de Torrent i el IX Premi Quico Moret a Vicent Olmos de Catarroja.

Conxa Chust, una mestra capdavantera en l'ensenyament del valencià, forma part des dels seus inicis del col·lectiu La Gavella de Torrent, moviment per la llengua i la cultura. Ha estat durant molts anys membre del Grup Alimara, on ha tingut una participació activa en el desenvolupament de la dansa, la cançó popular i la investigació de la indumentària tradicional. Ha escrit i participat en llibres de temàtica diversa (gastronomia, educació, indumentària...). El darrer, Les Xiques de Torrent, és una recuperació de la memòria oral d'aquesta ciutat mitjançant històries, contalles i cançons. Publicat l'any passat ha tingut una gran acceptació popular fins esgotar-se molt ràpida la seua primera edició.

Vicent Olmos, és un treballador incansable pel que fa a la investigació i coneixement de la nostra història, cultura i llengua mitjançant el seu paper d'editor en la prestigiosa Afers de Catarroja i de la publicació Afers. Fulls de recerca i pensament. També ha estat fundador i editor de la revista El Contemporani. Arts. Història. Societat. Així mateix, cal destacar la teua tasca com a membre del consell de redacció de L'Espill, Caràcters, Plecs d'Història Local, Transfer. Journal of Contemporary Cultura, Journal of Catalan Intellectual History i Revista d'Història de la Filosofia Catalana entre d'altres. Fins la seua jubilació, fa pocs mesos, ha estat a editor de les Publicacions de la Universitat de València, on ha estat responsable de diverses col·leccions. Cal destacar, finalment, el seu treball com a membre de les comissions organitzadores dels congressos d'Història de l'Horta Sud.

A més a més, lliurarem el XXIé Premi d'Investigació de l'Horta Sud, a Wilson Ferrús pel projecte: El Grup Femení de la Residència d'Estudiants de Madrid en temps de guerra: L'Hort de Les Palmes de Picanya (1936-1939), pel seu valor històric i testimonial d'un període convuls, quan València, i per extensió l'Horta, va haver d'arrecerar entitats d'àmbit estatal, en aquest cas una institució moderna i capdavantera en la formació i l'educació de la dona a l'Estat Espanyol, alhora que rescata la memòria històrica de les professores que van exercir en ella.

L'Ideco presentarà així mateix la publicació del nostre darrer llibre de la col·lecció Monografies Les veus de l'Horta Sud: Campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals de Pau Sarrió, que és fruit del XXé premi d'Investigació. Un singular estudi de caire etnològic sobre aquests antics i potents sistemes de comunicació de múltiples missatges d'una gran eficàcia i immediatesa, reguladors del ritme vital diari de les nostres poblacions.

L'acte del dia 2 a Torrent, vol ser, per tant, una vindicació del patrimoni humà de la nostra comarca que ens permetrà retrobar-nos una vegada més, per tal de continuar lluitant per assolir els objectius amb que vam nàixer en octubre de 1982: el suport des de l'Horta Sud a la vertebració cultural i redreçament del País Valencià, en allò tan necessari per a la nostra existència com és la construcció, defensa i difusió del patrimoni de les comarques.

Compartir el artículo

stats