Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Festival benèfic per al mosso de l'estació

Es varen recaptar 230 pesetes per a que un treballador poguera atendre les necessitats de la seua família

El mes de desembre de 1915 va començar a la comarca amb les festes realitzades en les localitats al voltant de la Puríssima. Però abans hi hagueren dos visites destacades. La primera fou la del pare Serafín Cimino, general dels franciscans, qui estava de visita a Espanya. El 7 de desembre va arribar al monestir de Sant Esperit de Gilet. El segon visitant il·lustre fou el jove comte de Faura que hi va estar també des del 7 de desembre.

La Puríssima fou celebrada per la "Juventud Legitimista" de Sagunt, dirigida per Antonio Monzó, ja que era la seua patrona. De matí celebraren en el convent de les religioses servites la comunió general amb el capellà Vicente Puig. A la nit es va celebrar una vetlada literària i musical. El tenor Joaquín Sanz va cantar un Ave Maria. Recitaren poesies els xiquets Antonio Ariño, Paco Agües, Antonio Civera, Joaquín Galarza i Paco Graullera. Va destacar especialment l'infant Prudencio Alcón.

A Benifairó de les Valls les clavariesses Carmen Peiró, Dolores Ferrer i Victoria Peiró prepararen la festa a la Immaculada Concepció. La banda municipal de Quartell, dirigida per Ambrosio Sanjosé, va recórrer la població i interpretà posteriorment la missa. Predicà el franciscà Joaquín Alfonso. A les sis de la vesprada se celebrà la processó. La resta de pobles de la subcomarca de les Valls també festejaren el dia amb celebracions religioses. A Quart de les Valls va predicar Joaquín Aguilar, a Benavites el rector de Benifairó Joaquín Alfonso i a Faura el canonge de Sogorb Elias Tormos.

Festa de la Puríssima

El municipi d'Estivella es va unir a la celebració de la festivitat de la Puríssima. Van destacar els arcs i les banderoles situades a la plaça de l'Església. En la missa va rebre la primera comunió Lolita Font García, filla del comerciant de la taronja de Borriana José Font. Al migdia es van beneir i repartir les racions de menjar per als pobres, acompanyades de la música de la banda municipal. De vesprada es va fer la processó amb la participació de més de 200 Filles de Maria. Eixe mateix dia es va realitzar la festa de l'arbre. El seguici isqué de l'Ajuntament. Estava presidit per l'alcalde José Tortonda, el rector Manuel Gimeno, el pare Andrés, el metge Leonardo Caballero, el lletrat Antonio Lleó i el comandant de la Guàrdia Civil Luciano Herranz. Arreplegaren els xiquets en l'escola de Ramón Sánchez Sacanelles. La banda dirigida per Constantino Arnau els acompanyà fins a la plaça del Recreo. Hi feren la plantació i s'escoltaren diferents discursos.

El 10 de desembre es va celebrar un singular festival benèfic a Sagunt. Es tractava de recaptar diners per al mosso Diego Deves amb la intenció que poguera atendre les necessitats que la seua família tenia. L'acte va tindre lloc al teatre-Cine Sagunto. Va assistir el cap de l'Estació del Nord Fernando Esteban, la seua muller Tomasa Neira i els treballadors de la companyia. La xiqueta Herminia Gallego es va presentar a escena per a explicar l'actuació. Seguidament es va representar la comèdia de Miguel Echegaray titulada «Caridad». Actuaren Rosita Gallego, Tomasa Neira, Lola Claramunt i Herminia Gallego. Els actors foren Fernando Esteban, Francisco Peris, José Quiles, Miguel Meseguer, Manuel López i José Navarro. Després posaren en escena el quadre dramàtic «Una limosna por Dios» i la peça còmica «Una consulta». En els entreactes va actuar la Unión Lira Saguntina. En total es va recaptar un benefici de 230 pessetes que se li va fer arribar al mosso.

El mes continuà amb la inauguració del cinema «El Arte». Però esta i altres notícies formaran part del següent «De Cent en Cent».

Compartir el artículo

stats