Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Mossén Josep Martínez Rondan

Mossén Josep Martínez Rondan

La comarca està plena d'estranys personatges que treballen pels pobles i amb el desig que no s'oblide la història i el patrimoni. Són investigadors que dediquen part del temps a altres activitats. Entre ells existix un cas indubtablement especial per molts motius. Es tracta del religiós Josep Martínez Rondan, saguntí, fins fa poc ciutadà de Faura i sempre amant de cada racó dels nostres pobles.

Mossén Josep representa una gran singularitat en el seu perfil biogràfic, ja que conjuga amb gran dignitat els atributs de rector, investigador, escriptor i poeta. No tenim tants capellans que amb normalitat realitzen la tasca pastoral i les misses en valencià. Ell com ningú ha fet quotidià el que ho és: que la gent pregue en valencià per ser esta la llengua en la qual s'expressa. La línia d'investigador li ha fet descobrir importants aspectes de la història comarcal.

Allí queda la magna obra dedicada a Faura o la resta de publicacions aparegudes en llibres i revistes. També cal destacar l'estudi continu d'arxius com el del Col·legi del Patriarca, la qual cosa ha permés traure a la llum destacades dades comarcals com ara la constitució de la confraria del Roser d'Estivella, per esmentar-ne alguna. L'escriptor Josep Martínez escampa lirisme en cada carta que envia a amics i coneguts. Les seues lletres estan plenes d'humanisme. Amb el malnom literari de Josep de Morvedre s'acosta als versos i al món faller. Fa que les lletres prenguen un estil directe, senzill i ric.

Des del meu prisma personal José Martínez Rondan és un personatge destacat i estimat. Davall d'eixa aparença de despistat, desorganitzat o pintoresc es troba una talla humana de gran valor, un bon investigador que controla cada dada del seu estudi i una persona amb gran memòria. La senzillesa n'és una qualitat fins al punt que en llegir estes lletres en renyirà a l'autor i li dirà que són excessives.

Així el fet que hui siga nomenat VIP del Mocador o ahir Premi Arrels d'Estivella, fill predilecte de Pego o cronista de Faura són motius de satisfacció. No obstant això, més ho és tindre el privilegi d'estar prop d'ell per compartir la seua saviesa i senzilla humanitat com a amic, cronista o capellà. Confiem que este premi siga el principi de molts més reconeixements i que algun dia Sagunt el considere digne de formar part de la nomenclatura d'algun carrer. La nostra societat no pot deixar-se per a demà homenatges que mereixen ser realitzats en vida d'este digníssim saguntí del Camp de Morvedre.

En definitiva, amb motiu del premi VIP el Mocador, aprofitem per felicitar-lo, i a més felicitem-nos també per tindre a la comarca i entre nosaltres Josep Martínez Rondan: tot un personatge admirable del Camp de Morvedre.

Compartir el artículo

stats