Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Aposta per la renovació dels llibrets

Les falles del Camp de Morvedre avancen cada dia en la consolidació i progrés de la festa . Les seues apostes són fortes i obrin el pas a nous camins i ara que han acabat les falles 2016 és moment de fer-ne una reflexió.. L'exemple dels llibrets n'és una mostra. Les edicions són cada vegada realitzades amb més cura. El fet de la presentació de 9 llibrets al concurs convocat per la Generalitat per a la promoció del valencià així ho demostra. Sagunt, després del Cap i Casal i Gandia, és la ciutat que més n'ha presentat a l'esmentada convocatòria. Tanmateix la realitat és que un n'ha estat en el segon lloc mentre, la resta han quedat molt per darrere i tres no n'han tingut premi. Contràriament altres ciutats, amb menys representants, han aconseguit una millor situació. Eixe fet ha d'ajudar a reflexionar, des de l'alegria dels premis obtinguts, però des del pensament que l'actual context és millorable.

La majoria dels llibrets presentats al concurs es caracteritzen per tindre continguts de gran interés i variats. Unes poques falles se centralitzen en un gran article però obliden que una publicació festiva no s'ha de canalitzar en un document exclusivament. Unes altres sí que ho tenen molt en compte. No ho fan d'una manera improvisada sinó que ho realitzen durant molts anys fins i tot en alguns casos són pioneres en eixe plantejament. Tal vegada eixa preocupació els ha fet oblidar-se'n a algunes que la presentació dels continguts s'ha d'actualitzar perquè la lectura siga més accessible. En els temps actuals no sols cal expressar sinó també fer arribar el que es diu. Algunes comissions ho han tingut molt present fins al punt que han confiat la maquetació a empreses especialitzades. Els resultats s'han vist. Els llibrets han adquirit una presentació renovada i atractiva. Però cal no oblidar que eixe és un primer pas que no es pot deturar. Darrere d'este avanç han d'existir continguts que formen el llibret. Finalment un aspecte que no es pot oblidar, en eixe intent d'avançar en les publicacions falleres comarcals, és el de la correcció lingüística. Sortosament Sagunt té una oficina de normalització que funciona i que col·labora activament amb el món faller. Per tant no es pot deixar que les faltes o el no seguiment de la normativa oficial facen que un llibret perda qualitat.

En definitiva, els llibrets del Camp de Morvedre van per bon camí. Una trajectòria a la qual es podrien apuntar més comissions. No obstant això, no s'ha d'oblidar que la il·lusió per superar-se ha de tindre en compte les mancances de 2016 en aspectes relatius a maquetació, els continguts o correcció lingüística. Hem tingut un gran segon premi en el concurs de la Generalitat i bons premis però es pot arribar a molt més. El 2017 està esperant-nos.

Compartir el artículo

stats