Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Conflicte amb un paraigüer ambulant

Furta a la seua madrastra Recuperació de la joventut republicana Conferència de Berenguer a Quartell

Conflicte amb un paraigüer ambulant

Abans que arribara el mes de maig, la comarca va viure alguns successos destacables a la capital de la comarca i a Quartell. A Sagunt el jove de 14 anys Vicente Capilla Dubón «abrió fraudulentament el cuarto de su madrastra» i va furtar-li 100 pessetes. Fou detingut i empresonat per la Guàrdia Civil. Després va passar a disposició judicial. A Quartell un paraigüer ambulant de nom Fautino Gamollón Martín es barallà amb el veí Francisco Tintín en arribar a la població.

També hi van haver diverses visites culturals a la capital de la comarca. Concretament la premsa destacava la dels 40 socis de la Dependencia Mercantil Valencia. A les 8 del matí del 17 d'abril arribaren a l'estació. Van ser rebuts per Julian Chabret Fraga, germà de qui va ser cronista de la ciutat. Visitaren el castell, el teatre romà i la resta de monuments destacats de la localitat. Los excursionistas quedaron sumamente complacidos de la acertada visita».

Altres notícies culturals d'eixe temps fou la conferència de l'estudiant avantatjós de la Facultat de Medicina Joaquín Berenguer Ferrer dedicat a les societats agràries. Este personatge de 21 anys arribà a ser posteriorment un destacat metge valencià. Segons la notícia del corresponsal del 26 d'abril, «los espaciosos salones de dicha sociedad estaban llenos de público». Amb les seues paraules va defendre que el futur dels llauradors passava per tres fórmules: els sindicats, les cooperatives i les mutualitats. Va dir que el més important és que els treballadors del camp estigueren units per a defendre els seus interessos. Entre els assistents no sols estaven els veïns de Quartell sinó habitants «de los vecinos pueblos de Benavites, Benifairó i Faura».

El mes de maig les reflexions republicanes continuaren en la premsa. Aquell articulista anònim que per l'abril s'havia queixat en les pàgines del diari «El Pueblo» de la inactivitat de la joventut republicana saguntina, s'alegrava de la recuperació d'estos en un text publicat el 12 de maig. Amb paraules emocionades, els deia que ells havien d'estimular les dormides consciències dels revolucionaris i també eixir contra les reaccions dels sectaris.

«Sagunt es la capitalidad»

A més s'atrevia a demanar que la seua tasca s'escampara per la comarca, ja que «Sagunto es la capitalidad» i des d'allí ha de partir l'exemple. Els jóvens havien de ser els «precursores de una cruzada que levante a todos los pueblos del distrito contra caciques marrulleros y sinvergüenzas y los incorpore a la vida de la libertad».

El mateix diari també es feia ressò de la tornada de la vida econòmica del Casino Republicà i del fet que s'havia creat una comissió per a dotar a l'escola del partit del material necessari.

La premsa va destacar també que el llaurador Julio Domínguez va ser electrocutat i esmentava l'estat de salut de la mare del ministre Ruiz Jiménez, la qual vivia a Sagunt. Però estes i unes altres notícies formaran part del següent «De Cent en Cent».

Compartir el artículo

stats