DE CENT EN CENT

Accident d'un carro a Sagunt

Detencions per portar armes sense llicència Celebració del Corpus Christi a Canet

11.07.2016 | 16:57

De Cent en Cent. El cronista oficial d'Estivella, Lluís Mesa i Reig, ens porta una setmana més els esdeveniments més destacats que van tindre lloc just fa un segle en el Camp de Morvedre. Amb aquest article, la secció s'acomiada fins a octubre

Per juny de 1916 la Diputació de València va entrar en una greu crisi econòmica. La institució va demanar ajudes per a poder pagar nòmines i les obres de caritat que mantenia. Les poblacions del Camp de Morvedre van ser afectades per eixa situació preocupant. Mentrimentres la notícia cultural més destacada fou la creació de la càtedra de la llengua valenciana per part del Centre de Cultura Valenciana, institució promoguda per la Diputació. Esta va ser ocupada pel pare Lluís Fullana.

A la comarca la festivitat que va ser millor arreplegada per la premsa fou la celebració del Corpus Christi el dijous 1 de juny. La premsa recordava especialment la processó a Canet d'en Berenguer. Se'n destacava el viril que s'havia adquirit gràcies a la iniciativa del rector Enrique Lizandara i dos piadosos veïns més. «La procesión, a la que asistieron gran número de feligreses, fue presidida por el ayuntamiento y juez municipal».

Les comunions de persones destacades també tingueren espai en les notes de societat. En concret s'escrivia que la filla de l'administrador de correus Pablo Manchón, Matildita Manchón Iturralde la havia celebrada a l'església de Santa Maria. En acabar, la família va convidar els íntims a un lunch «en el que se ha prodigado a la niña Matildita, padres y hermanos muchas enhorabuenas».

Entre els accidents va destacar el que patí a Sagunt un carro. Va estar accidentada Filomena Hernández el 14 de juny. El 23 de juny el periòdic contava que en aquells dies la Guàrdia Civil va detindre a Sagunt Gregorio Carbonell i Antonio Jeresa per tindre una pistola sense llicència.Tirs a casa d'Hipólito Negre

En començar l'estiu, es realitzaren diversos actes escolars, com el festejat en homenatge a Cervantes a Algímia o els exàmens que van fer-se a les escoles del Bon Succés de Benifairó de les Valls. Altres tipus de festes que ocuparen el paper dels diaris foren les de Canet per l'agost o les de Santa Anna a Quartell. Precisament a eixa població tingué ressò l'enfrontament de dos dones a Quartell com a Faura fou molt nomenat que ocorregueren uns tirs a casa d'Hipólito Negre. Al Port de Sagunt es va insubordinar el tercer maquinista del vapor Brigton Bourni contra el capità. Però estes i més notícies formaran part d'una altra etapa de De Cent en Cent.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

El Camp de Morvedre

Exhibición de dansa en la falla Churruca-Hispanitat.
40 años de historia fallera en Churruca

40 años de historia fallera en Churruca

La falla Baladre dedicó la exposición de su semana cultural al mundo del vino con una charla...

Els misteriosos tirs a Faura

Els misteriosos tirs a Faura

Uns trets, l'autoria dels quals mai es va descobrir, van sorprendre en la seua casa a Hipólito...

El no del PSPV al pacto en Sagunt descalabra la reorganización prevista

El no del PSPV al pacto en Sagunt descalabra la reorganización prevista

El tripartito pensaba delegar las concejalías de Deporte y Turismo a los nuevos socios de gobierno

Condenado a 20 días de trabajos a la comunidad por llamar gorda a su hija

Condenado a 20 días de trabajos a la comunidad por llamar gorda a su hija

Dos sentencias consideran probado que el vecino del Port de Sagunt cometió un delito de injurias...

Charla en el Port sobre coeducación en adultos

La sede en El Camp de Morvedre de la Universitat Jaume I de Castelló ha organizado una nueva...

El premiado director del cortometraje Cuerdas irá a la III Gala de Adacam

El ganador de sendos premios Goya a la dirección y el guión de cortometraje, Pedro Solís, será el...

Enlaces recomendados: Premios Cine