Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Els liberals guanyen a Sagunt

La mort del canonge Gil Monzó i la reunió de les "forces vives" per l'habilitació del Port varen ser notícia

Els liberals guanyen a Sagunt

La comarca va acabar novembre amb la detenció d'una «cuadrilla de salvajes» per tirar pedres en el quilòmetre 31 a l'exprés de Barcelona. Havien trencat alguns vidres de les finestres, segons s'escrivia en el periòdic del dia 19. Entre els acusats estaven Pascual Martínez, José Sánchez Catalá i José Carreras Vilanova.

Però allò que més interés va provocar a Sagunt per aquell mes sens dubte fou la reunió de les principals societats de la ciutat, representants de "las fuerzas vivas", amb la intenció d'estudiar el decret pel qual es concedia l'habilitació del Port per a l'embarcament de fruites durant 6 mesos. La notícia va eixir en la premsa el 22 de novembre. El cap del partit liberal, el Sr. Torrejón, va informar de les gestions que en els dies anteriors havia realitzat a Madrid. No sols va explicar que va interesSar-se pel decret de l'habilitació del Port sinó per uns altres assumptes d'interés com ara: l'extracció d'aigües de Soneixa per a aprofitar-les en la comarca, l'ampliació de la Séquia Major, i l'augment d'aigua per al reg en els camps.

Desembre va iniciar-se amb les eleccions municipals del districte Centre i del Raval del Salvador. Els resultats van afavorir especialment els candidats liberals. Pel que fa al districte centre el liberal José Aleixandre Flor va obtindre 269 vots i els conservadors José Peris Escamilla i Ricardo Ribelles Romualdo 267 i 239 vots respectivament. A l'altre districte el liberal Francisco Maties Baquero va estar votat per 208 electors i el republicà Antonio Escrig n'obtingué 162.

La noticia trista fou la celebració el 14 de desembre del solemne funeral dedicat al canonge de Terol Manuel Gil Monzó a l'església de Santa Maria. Es tractava d'una persona molt coneguda a la ciutat. Havia faltat el 14 de novembre. Pertanyia a una destacada família vinculada al tradicionalisme. L'arxipreste Juan B. Vidal Climent va estar acompanyat per diversos capellans saguntins com ara: José Bataller(rector d'Oriola), Vicente Puig Baquero (rector de la Pobla de Farnals), Baldomero Matoses (coadjuctor de l'església de Campanar), Francisco Palanca (rector de l'església de la Font de Sant Lluís de València), Gaspar Monzó (rector de Benimodo) i José Llorens (rector de la Pobla de Vallbona). També hi estigueren el rector d'Albalat dels Tarongers, el regent d'Estivella, el coadjuctor Enrique Ruiz i el doctor Luis Sancho.

Eixe mateix dia es va reunir la Junta del Cens per a proclamar com a regidors als liberals José Aleixandre i Francisco Maties, als conservadors José Peris i Ricardo Ribelles i al republicà Antonio Escrig. Així va quedar conformada una nova corporació que començà a governar el 1917. Abans d'acabar l'any es va celebrar una festa liberal a Sagunt i es va representar el betlem per part del Círculo Tradicionalista. Però estes i unes altres notícies formaran part del següent «de Cent en Cent».

Compartir el artículo

stats