Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

DE CENT EN CENT

Mor la mare del ministre al Port de Sagunt

La defunció del republicà «abuelo Chou» també va ser notícia a gener de 1917

Mor la mare del ministre al Port de Sagunt

El mes de febrer començà amb el bloqueig marítim produït per la Guerra Mundial. Era una notícia negativa que afectava especialment en les terres valencianes i en la nostra comarca per trobar-se en plena campanya d'exportació tarongera.

En tot eixe temps la ciutat de Sagunt va ser especialment esmentada en la premsa española pels viatges que des de mitjans de gener va realitzar el ministre de Governació Joaquín Ruiz Giménez per a visitar sa mare. El cap de setmana del 12 de gener es va traslladar des de Madrid amb la seua muller Antonia Cortés fins al port de Sagunt.

Va allotjar-se en el «Palace Hotel» de la ciutat de València. Allí va ser rebut pels senadors i diputats valencians. Després d'esmorzar amb el Governador, marxà en l'exprés de Barcelona fins a la capital comarcal. A la nit va tornar al Cap i Casal on va assistir a una funció al Teatre Apolo. Al sendemà novament va tornar a vore la seua progenitora. Després d'unes setmanes en un estat molt greu, Manuel Jiménez Viegas fa faltar el 4 de febrer «a su casa del Puerto de Sierra Menera» com deia la Gaceta de Instrucción Pública.

Esta revista afegia que fins feia poc «estaba muy animosa» eixa dona de quasi noranta anys. Era vídua de José Ruiz Guerrero. Tenia tres néts, fills del ministre, i uns altres besnéts, fills de la seua néta Josefa Navello Ruiz. El cos de la difunta va ser trasllat en tren des de Sagunt fins a València. El dol va estar presidit pel governador, ja que el ministre, a causa de la crisi internacional, no es va traslladar a l'acte.

Els militants republicans de Sagunt va ser notícia eixos dies per motius ben diferents: una conferència i un soterrar. El 3 de febrer en el local de la Joventut Republicana el catedràtic Antonio Merino Conde, advocat i polític valencià de reconegut prestigi, va pronunciar la conferència «Terapéutica Nacional». Fou presentat pel mestre laic del Cabanyal Eduardo Guillar Casí. Va encoratjar la joventut perquè continuara organitzant actes culturals.

El corresponsal digué que en l'esmentat acte va assistir «el elemento más sano de la población saguntina». No sols hi van estar també els militants més veterans del republicanisme sinó el mestre laic Pedro Martínez amb alguns dels seus alumnes.

Necrològica

L' esdeveniment més trist per a este col·lectiu va ser la mort de l' «abuelo Chou» un històric militant que fou soterrat al cementeri civil de la localitat el 9 de febrer. Van estar presents nombrosos republicans jóvens els quals deixaren el seu treball al Port de la localitat al migdia per a cobrir a peu els 5 km fins al cementeri i estar en l'acte de comiat del militant. El diari El Pueblo esmentava que «supo colocar su dignidad por encima de su conveniencia». En este mes foren conegudes unes troballes arqueològiques i un accident de carro va tindre negatives conseqüències. Però eixes i unes altres notícies formaran part del següent «De Cent en Cent».

Compartir el artículo

stats