Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nou alcalde a Sagunt

Laïcisme destacat a Algímia d' Alfara

Sala de Comissions municipal, Ajuntament de Sagunt, 1935. . levante-EMV

A Sagunt es va nomenar alcalde Vicente Devís Romualdo. El periòdic de Madrid La Mañana anunciava la Reial Orde el 23 de juny. El diari La Voz descrivia el 28 de juny a este conegut polític saguntí com a « desprovisto de ambiciones? acatando siempre las ordenes de sus jefes, aunque para ello tuviese que sacrificar sus intereses. » Segons el corresponsal, la notícia fou ben rebuda per la població. El primer dia de mandat, els electors del districte del Raval de Salvador desfilaren per sa casa amb la intenció de felicitar-lo. La nit anterior la Lira Saguntina, dirigida per Baltasar Palanca, va oferir un concert amb les millors peces del seu repertori. L'agrupació musical El Arte amb el mestre Antonino, va adherir-se a l'acte. El periodista escrivia que esperava «que esta alcaldía realizara las mejoras de importancia que le hagan digno de los mejores elogios y que su nombre sea eternamente recordado».

Una altra notícia, esta vegada relacionada amb el laicisme, feia que Algímia d'Alfara fóra notícia en el periòdic estatal « El Motín ». Des de les seues planes, el 14 de juny lloaven que un poble de 300 habitants haguera celebrat moltes cerimònies civils. Segons la seua estadística, s'havien celebrat 23 matrimonis civils, 40 inscripcions en el registre civil i 42 soterrars en el cementeri civil.

La ressenya es completava amb una crítica al rector de la localitat, Ramon Bernial Navarro, perquè havia aconsellat els fidels que, si tenien alguna malaltia, no anaren al metge, ja que l'únic que volien estos és traure diners.

L'articulista deia que potser preferia que es gastaren eixos diners en « misa, sermones y demás alimentos espirituales » o que li caiguera algun soterrar, perquè molts deixaven estipulat que volien ser soterrats en el cementeri civil.

En acabar el mes, per juliol, continuaren les festivitats a la comarca. A Quartell celebraren la del Cor de Jesús o a Quart la de la Mare de Déu del Carme. Però, eixes i unes altres notícies, formaran part del següent « de Cent en Cent ».

Compartir el artículo

stats