Heus ací que ja tenim els valencians que vivim a València un de tants esdeveniments de categoría, que els nostres governants tenen a bé concedir-nos: en aquest cas, la Fórmula 1, és a dir, la correguda de cotxes al voltant del Port. Ací ja teniem corregudes de bous. Al carrer i a la plaça de bous que hi ha propet de l´estació del ferrocarril. Els bous al carrer es celebren en alguns dels nostres pobles. Quan estan celebrant la festa major, i a càrrec de l´Ajuntament, l´alcalde contracta a un ramader perquè porte un bou al poble i soltar-lo pel carrer per a distracció dels joves. La plaça de bous, que és de la diputació, contracta amb una empresa per a que organitze corregudes de bous. La empresa li paga una quantitat a la Diputació i deixa que l´empresa faça els seus espectacles: porta bous per a una correguda, contracta uns toreros i obri les finestretes per vendre les entrades. Si l´import de les entrades és superior al que han costat els bous i els toreros, les sobres seran per a l´empresa. I en cas contrari, també.

La correguda de la Fórmula 1 son altres calces. En aquest cas, la correguda dels cotxes al voltant del Port de València, i tot el que comporta aquest esdeveniment, ho ha de pagar la Generalitat, és a dir, els ciutadans valencians.

El Consell ha tingut que pagar, fins ara, des de 2008, 551 milions per a l´organització de les corregudes de la Fórmula 1 en el circuit urbà de València. Una Fórmula 1 que, en 2007, l´aleshores president de la Generalitat, senyor Camps, anuncià que no anava a tindre cap cost per als valencians. L´actual president, Alberto Fabra, va dir, des d´un principi, que l´esdeveniment del que havia fet bandera Camps era insuportable econòmicament. Doncs ja es veu que no.

El portaveu de Compromís, Enric Morera, el 13 de juny, en les Corts, li preguntà al president Fabra, quines eren les despeses que genera l´organització de la Fórmula 1. La resposta de Fabra va ser aquesta: «Una vez pase el gran premio tendrán detallada cuenta de los gastos y de la repercusión que ha supuesto en la ciudad de Valencia y en la Comunidad Valenciana». Bé, ja veurem.

Als nostres consellers, començant pel president, no els agrada contestar segons quines preguntes. La cosa ve de lluny, d´aquesta dreta que ens governa. El ben cert és que el passat diumenge vam tenir correguda de cotxes al Voltant del Port de València. Amb la protesta dels veins del Grau i dels sindicats UGT-PV i l´Intersindical Valenciana. El president de la Associació de Veins Grau Port, Jesús V. Andrés, ha protestat alegant que la celebració de la Fòrmula 1, no són tres dies de molesties com diuen, sinó dos mesos els que hem de suportar els preparatius d´abans i després de la carrera. Talls de trànsit mal senyalitzats (els conductors es cansen de pegar voltes per poder arribar al port o a Natzaret), desviament de línies d´autobussos, prohibir aparcar en quasi tot el barri€ I la setmana de carreres el caos encara és pijor, la policia pren el barri com si estiguérem en estat de setge, quan la resta de l´any els crides i no hi ha efectius suficients per atendre´ns. Enguany, per si faltava poc, denuncien el malbaratament que suposa la carrera dels cotxes mentres augmenta el número de parats i es retallen els diners per a l´educació, la sanitat, els sous i els serveis socials.

Per la seua part, els sindicats UGT-PV i l´Intersindical Valenciana van convocar una marxa el diumenge passat per a protestar contra el balafiament que han vingut realitzant els polítics que ens governen. Segon els organitzadors, la convocatòria de la marxa és posar l´accent sobre el circuit urbà de Fórmula 1, en considerar-lo «una de les mostres més evidents de la política d´aparador i del balafiament del diner públic per part de la Generalitat Valenciana».

La Sala del Contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justicia de València estimà el recurs d´UGT-PV i de l´Intersindical Valenciana contra la resolució de la delegada del Govern —Paula Sanchez de León— que havía rebutjat l´itinerari de la marxa, presentat pels organitzadors, i el donà per bo. El portaveu de l´Intersindical Valenciana, Vicent Mauri, declarà que valorava el suport judicial a aquesta convocatòria sindical. La marxa es va portar a terme pel matí del diumenge. La seua finalitat, segons Vicent Mauri, ha estat «la de posar en evidència la contradicció: mentre uns estan de festa i celebrant a tota pastilla la Fórmula 1, milers de persones estan mirant com perilla el seu lloc de treball.

En un moment de crisi econòmica hem de denunciar que el Govern valencià destine els diners a esdeveniments que no generen ni riquesa ni ocupació. En fi, paciència. Però si no canviem de polítics€