Aquests últims dies, i en aquestes pàgines de Levante, se´ns ha recordat que el 2007, el Sr. Paco Roig comprà el convent de Sant Josep, de les Carmelites Descalces de València, per convertir-lo en un hotel de luxe. També ha estat notícia el convent de la Barraca, declarat BIC, i la Cartoixa del Puig, que les immobiliàries volen comprar per 17 milions d´euros, tot i que els amos d´aquest històric edifici (també declarat BIC) han negat la seua venda.

No ha pogut ser més providencial, pel que fa a aquest tema de la venda de convents per convertir-los en hotels, l´audiència del papa Francesc, el dimecres dia 14, quan a la plaça de Sant Pere encoratjà Sor Lucía Caram a continuar ajudant la gent més necessitada. Amb el seu accent argentí li digué: "Ah! ¿Vos sos la monja que hace lío?". I afegí: "No et canses, els pobres són el més important, això és l´Evangeli". I el papa li digué encara: "Preferisc els convents que s´obrin per acollir els pobres, que aquells que es tanquen en ells mateixos o els que es converteixen en hotels". I acabà les seues paraules a Sor Lucía dient: "Acolliu-los, obriu les portes, no deixeu d´acollir els més pobres".

Al País Valencià són molts els convents que s´han quedat sense comunitats religioses, com, recentment, el de la Trinitat de les clarisses o la casa de les Serventes de Maria, que van deixar València l´estiu passat. Per això com a Església estem urgits (i ens ho ha recordat el papa Francesc sovint) a obrir les nostres cases a aquells que es troben en situació de precarietat. No a convertir-les en hotels, ja que com ha dit el cardenal Ricardo Blázquez el passat dia 15, "la presència de Jesús es prolonga en els pobres, els perseguits i refugiats". Això és el que ens recorda Jesús en el capítol 25 de l´Evangeli de Sant Mateu: "Era foraster i em vau acollir" (Mt 25:35). O els profetes, com Jeremies, quan ens demana no oprimir l´estranger (Jr 7:6). I l´Èxode: "No oprimiràs el foraster" (Ex 23:9), o el Deuteronomi: "Vosaltres heu d´estimar els forasters" (Dt 10:19).

També els Pares de l´Església ens exhorten a atendre primer als forasters i a tots els qui passen necessitat, que a adornar els temples. Per això Sant Joan Crisòstom en el seu sermó sobre l´Evangeli de Sant Mateu, ens diu també a nosaltres: "¿Desitges honorar el cos de Crist? No el menysprees quan el contemples despullat en els pobres, ni l´honores ací al temple, amb teixits de seda, si en eixir l´abandones despullat passant fred". I Sant Joan Crisòstom afegeix: "El temple no necessita vestits, sinó puresa d´ànima; els pobres en canvi, necessiten que estiguem per ells amb el màxim interès". I acaba aquest sermó amb aquestes paraules: "¿De què serviria adornar la taula de Crist amb objectes d´or, si Crist mateix mor de fam? Dóna primer menjar al qui té fam i després, amb el que et sobre, adornaràs la taula de Crist". I és que si negligim l´atenció als pobres, estem menyspreant el Crist quan el veiem "errant, pelegrí i sense sostre". Per això, si no atenem els pobres i, pel contrari ens dediquem "a adornar el paviment, les parets i les columnes del temple", estem burlant-nos de Crist, ja que ell és present en tots els qui pateixen. En els refugiats que abandonen els seus països fugint de la por, de la fam i de la guerra.

Després de l´encontre amb el papa, Sor Lucía ens ha dit que la bondat del papa Francesc ens anima, la seua fe ens conforta i la seua caritat ens ajuda a avançar en la línia de l´Evangeli, que és la de l´amor que es fa servei. Aquest és el repte de la nostra Església: acollir i servir els altres amb amor. No sospitar o recelar d´aquells que pateixen i que, per això mateix, són encara més germans nostres. Per això els convents abandonats no s´han de convertir en hotels de luxe, sinó en llars per a pobres.