La política de la gestión del agua en España debe ser una competencia estratégica nacional, clave para el futuro social y económico, y totalmente intransferible. Centralizando todas las competencias relacionadas con la gestión del agua en España...» (programa electoral de Ciudadanos-C´s, 2015). Queda clar qui és l´amo. Les necessitats d´aigua de cada lloc les determina Madrid i, per tant, les regulacions subsegüents sobre l´ús que s´ha de fer de les conques hidrogràfiques.

A partir d´una correlació de forces polítiques a Madrid, a partir d´uns interessos econòmics centralitzats que poden primar unes certes actuacions, a molts kilòmetres de distància, es decidirà o s´aprovarà, segons Ciudadanos-C´s, si el Xúquer presenta un alarmant dèficit de quasi 1000 hm3 o no; es fomentarà l´alimentació i regeneració de l´Albufera o no; què fer amb el 60% dels aqüífers costaners salinitzats; continuar o no en la capçalera del riu amb els cultius excessivament balafiadors d´aigua com són la remolatxa i l´herba alfals d´escàs rendiment econòmic; persistir en la política transvasamentista, fins i tot amb noves connexions des de la capçalera; seguir incrementant la política insostenible d´acumular població i construccions en el litoral sense recursos hídrics i descompensant el territori...

Així, tant la determinació de conca excedentària, com els criteris mediambientals i econòmics, se ho reservarien en exclusiva els de Ciudadanos-C´s, lluny dels principals afectats i interessats, que són els naturals de la conca hidrogràfica. I qui hi ha al darrere de Ciudadanos-C´s?... Josep Oliu, president del Banc Sabadell i de la Fundación de Estudios de Economía Aplicada (Fedea-lobby de l´Ibex 35), és l´avalador principal de Ciudadanos-C´s. L´economista Luis Garicano (antic col·laborador de Fedea...) ha fet el programa. El mateix que proclama la pujada de l´IVA des del 4 % al 7 % en productes bàsics com el pa o la llet, per baixar-lo en productes alts (viatges...); qui veu legítim que les empreses paguen salaris de 600 euros, complementats després per l´Estat, en un clar intent de recapitalització d´empreses a càrrec de l´Erari Públic i a costa del treballador; o la restricció de la Sanitat Pública a persones no reglamentades; o la desaparició d´Ajuntaments de no gran entitat, des dels 8000 actuals a uns 1000, i la consegüent concentració administrativa forçosa. Estes són les banderes d´Albert Rivera i els seus Ciudadanos-C´s.

Es tracta d´anar retirant competències, d´anar amuntonant-les i concentrant-les en poques mans, perquè ells, per damunt dels electors i administrats, es consideren els únics competents. Beneïda incompetència!