Aqui no li afecten els horaris? Les nostres vides estan marcades pel rellotge. Suportem uns horaris que, convindran amb mi, no semblen ser molt raonables. Tenim dues hores de desfasament respecte de la resta de països del món, fins i tot de la resta de països mediterranis com Itàlia, Grècia o França. Dinem més tard, eixim més tard de treballar, sopem més tard, ens gitem més tard i, al dia següent, torna a començar la roda amb la sensació de no haver tingut temps de qualitat per gaudir amb els nostres o per dedicar-lo als nostres interessos; ni tampoc per dormir i descansar prou.

Eixe desfasament horari té l´origen en l´anomenat miracle espanyol a finals dels 60, que va espentar a molts treballadors a tindre dos treballs, un al matí i altre de vesprada, i així arribar a final de mes. I amb eixe miracle ens quedàrem ´miraculosament´ desalineats de la resta del món. D´ahí les dues hores al migdia que, en una persona que anava del treball a casa i de casa a l´altra feina, tenien sentit, però hui en dia han perdut tota la seua raó de ser.

El que jo els plantege ací fa temps que és tema d´actualitat a Catalunya, on es va formar la Iniciativa per la Reforma Horària. Entre els seus objectius: recuperar estes dues hores de desfasament horari i impulsar una nova cultura del temps a les organitzacions amb models més eficients i flexibles. Esta iniciativa, que sorgeix de la societat civil, ha aconseguit el que moltes vegades sembla impossible: un acord entre tots els grups parlamentaris que té previst plasmar-se en llei en la primavera de 2017, i implementar-se al setembre de 2018, amb una proposta concreta per a racionalitzar els horaris.

I tal volta siga el moment de començar també eixe debat a casa nostra. Perquè la necessitat està ahí: la conciliació hui en dia és una quimera, els nostres fills no descansen prou, sopem a hores en les que ja no és saludable menjar, acabant per produir colesterol i sobrepès, en un país amb un 20 % d´obesitat infantil. I l´oci no encaixa en este model, on acabem les jornades laborals a les nou de la nit, si és que volem rendir al dia següent...

Hem donat un primer pas. Tots els grups parlamentaris de Les Corts hem acordat sol·licitar formalment deixar de fer els canvis d´hora d´hivern i estiu, perquè en l´actualitat açò ja no suposa cap estalvi energètic, mentre sí que té efectes negatius en la nostra salut, fonamentalment dels infants i els majors. El Parlament Balear també camina en eixa direcció i aviat se´n sumaran més. Encetem el debat sobre els horaris del treball, de les escoles, de l´oci, de la cultura, dels menjars, de la participació cívica. Hi ha molt a estudiar i molt a parlar, però l´objectiu és clar: disposar finalment de major benestar, major cohesió i major qualitat de vida. S´apunten?